Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rasszistának tartja az ellenzék közös jelöltjét a roma aktivista

Létrehozva:

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületében induló összellenzéki jelöltről van szó.

A jobbikos Bíró Lászlót Setét Jenő roma aktivista árazta be. Ismeretes: a tiszaújvárosi körzetben októberben azért kell újra voksolni, mert júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc a Fidesz-KDNP egyéni körzetben megválasztott parlamenti képviselője.

Setét Jenő állítása szerint – amelyet először a Klubrádióban fejtett ki – Bíró László korábban azt mondta, hogy az országot nemcsak „a Hasszánoktól”, hanem a „Sztojkáktól” is meg kell védeni. Lapunk megkeresésére ezt kiegészítette azzal, hogy szerinte nem csupán ez az egyetlen eset igazolja a jobbikos jelölt cigányellenességét – írta meg a Népszava.

– Megnéztem évekre visszamenően Bíró László Facebook-oldalát: többször is lájkolt vagy írt olyan kommenteket, amelyek a romákat rossz színben tüntetik fel. Ráadásul már 2008-ban is jobbikos volt, vagyis amikor mi a cigányokat ért gyilkosságok idején éjszakánként a mieinket védtük, ő egy olyan párthoz tartozott, amelyik a Magyar Gárdával szimpatizált – mondta.

Hozzátette: az ellenzéki pártok tavaly aláírták az Idetartozunk Egyesület választási emberjogi minimumprogramját, amelyben első helyen szerepel, hogy nem támogatnak vagy indítanak rasszista, kirekesztő jelölteket.

A Népszava megkereste a jobbikos jelöltet, aki helyett a párt sajtóosztálya reagált. Azt írták: „Magyarországot minden bűnözőtől meg kell védeni, függetlenül attól, milyen nemzetiségű. Ezt úgy Bíró László, mint a Jobbik Magyarországért Mozgalom a mai napig fenntartja és ennek szellemében politizál. Setét Jenő valószínűleg egy 2019-es jobbikos sajtóközleményünkre gondolt, amelyet azonban pontatlanul, a szövegkörnyezetből kiragadva idézett. A kérdéses közleményben nem a cigányok ellen emelte fel a Jobbik a hangját, hanem Polt Péter és a Fidesz törvénye ellen, amely a bűnözőket védi a tisztességes magyar emberekkel szemben” – írták.

Idézték korábbi közleményüket is, amelyben szó szerint ez szerepelt: „nemcsak F. Hasszánoktól, hanem H. Dezsőktől, Sztojkáktól és Poltoktól is meg kell védeni az országot!”. A Jobbik szerint akkor azt kifogásolták hogy egy – a Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény – és Polt Péter legfőbb ügyész utasítása alapján amennyiben a feltételes szabadság lehetséges, azt az elítélt számára lehetővé kell tenni, bírói mérlegelésnek nincs helye.

Így szabadulhatott ki a börtönéből a megszabott időtől korábban H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, és a Veszprémben kézilabdázó Marian Cozma gyilkosa, Sztojka Iván is – akikre emiatt utalt a Jobbik szerint Bíró László. Kérdésünkre közölték: az összellenzéki-jelölt nem tartja magát rasszistának és nem lép vissza a jelöltségtől.

A Népszava megkereste az ellenzéki együttműködés többi pártját is, hogy továbbra is támogatják-e a közös jelöltet, de nem reagáltak a feltett kérdésekre. 

Legnépszerűbb cikkeink