Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

London a tömeges tesztelésben bízik

Létrehozva:

Nem a maszkokban, hanem a tömeges tesztekben bízik a londoni kormány. Nyálmintából mutatnák ki a vírust.

Nagy-Britannia az év hátralevő részében tömeges tesztelésre térne át a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerdán.

A politikus hozzátette: nagy az egyetértés a kormányon belül a lakosság széleskörű és rendszeres tesztelésének szükségességét illetően. Ezzel lehetővé válna a gazdaságot térdre kényszerítő szigorú korlátozások egy részének feloldása.

Boris Johnson brit miniszterelnök kormányát sokan bírálták a járvány kezelése miatt, mert túl lassan hozta meg a szükséges óvintézkedéseket és korlátozásokat, és túl lassan terjesztette ki a tesztelést.

Hancock megjegyezte: a kormány együttműködik több repülőtérrel – köztük a londoni Heathrow-val – a tesztelés kiterjesztése érdekében, hogy az utazóknak minél kevesebb időt kelljen karanténban tölteniük.

A miniszter rámutatott: problémát jelent a vírus viszonylag hosszú lappangási ideje. A legnagyobb kihívás az, hogy miként szerezhetünk elegendő bizonyosságot a teszteléssel a karantén elengedéséhez – tette hozzá.

Brit laboratóriumok egy új teszten dolgoznak, amely nyálmintából, laboratóriumi elemzés nélkül azonnali eredményeket hoz – árulta el. Hancock elmondta: Nagy-Britannia nem tervezi, hogy Franciaországhoz hasonlóan maszkviselésre kötelezi az alkalmazottakat a munkahelyeken.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége otthoni baráti találkozókon kapja el a koronavírust, nem a munkahelyén – mutatott rá.

Nagy-Britanniában újra terjedőben a koronavírus, az elmúlt tíz napban nyolcszor meghaladta az ezret a napi új fertőzöttek száma. A brit kormány szerdán közölte, hogy a statisztikai hivatal kiterjeszti kutatását, és a jelenlegi 28 ezer ember helyett 400 ezer embert tesztelnek, hogy tisztább képet kapjanak a járvány terjedéséről, és képesek legyenek előre jelezni a gócokat.

A csaknem 67 millió lakosú Egyesült Királyságban 322 177 fertőzöttje és 41 466 halálos áldozata van a koronavírusnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink