Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

COVID: a női vezetők sikeresebben védekeznek

Létrehozva:

A vizsgált 194 országból csak 20-at vezet nő, de a mérleg így is feléjük billen.

Hatékonyabban kezelték a koronavírus-válságot azok az országok, amelyeknek női vezetőjük van – mutat rá egy friss tanulmány, amit a The Guardian idéz.

A 194 ország – amiből mindössze 20-at vezet nő – elemzésével készült kutatása szerint korábban döntöttek a lezárásokról, országaikban pedig felennyian haltak meg a fertőzésben, mint a férfiak vezette államokban. A brit Centre for Economic Policy Research (CEPR) és a World Economic Forum által publikált tanulmány méltatja a német kancellár Angela Merkel, az új-zélandi miniszterelnök Jacinda Ardern, a dán Mette Frederiksen, a taiwani Tsai Ing-wen és a finn Sanna Marin képességeit.

„Eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy a női vezetők gyorsabban és határozottabban reagáltak a lehetséges halálesetekre” – mondta Supriya Garikipati, a Liverpool Egyetem közgazdásza, aki szerint a korábban meghozott korlátozások egyértelműen alacsonyabb fertőzésszámot, megmentett életeket jelentettek. Az adatokat május 19-ig elemezték.

A legfrissebb adatok szerint egyébként Németországban 228 120 a fertőzöttek száma, 9241 a halottaké, 203 677-an gyógyultak meg. Amíg a férfi (Emmanuel Macron) által irányított, 66 milliós  Franciaországban 256 534 fertőzött van jelenleg és 30 434 halálos áldozatról, 84 214 gyógyultról tudni, addig a 4,8 millió lakosú Új-Zélandon 1299 fertőzöttről, 22 áldozatról. A 10,2 millió lakosú Svédországban (Stefan Löfven a miniszterelnök) eddig 84 249 fertőzöttje és 5783 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Legnépszerűbb cikkeink