Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Cihanouszkaja: az EU ne ismerje el a hivatalos eredményt

Létrehozva:

Az Európai Unió ne ismerje el a Fehéroroszországban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született – kérte szerdai videoüzenetében Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, aki egyben arra szólította fel az EU-t, tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.

A szomszédos Litvániába menekült egykori angoltanár az EU rendkívüli, a fehéroroszországi helyzetet megvitatandó csúcsértekezlete előtt tette közzé angol nyelvű üzenetét a közösségi médiában.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal a feladattal néz szembe, hogy miképpen vessen gátat az országban kibontakozott tömeges tiltakozásoknak, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik 26 éve tartó regnálásának. Az államfő tagadja, hogy csalások történtek az augusztus 9-i elnökválasztáson.

Cihanouszkaja üzenetében azt mondta: Lukasenka elvesztette legitimitását a fehérorosz nemzet és a világ szemében. Hozzátette, hogy ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, új választások megtartását szeretné nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Az EU korábban már jelezte, hogy szankciókkal fogja sújtani azokat a fehéroroszországi tisztviselőket, akiket felelősnek tekint a választási csalásokért és a tiltakozók elleni brutális fellépésért, amelyek során legalább két tüntető meghalt, ezreket pedig őrizetbe vettek.

Ann Linde svéd külügyminiszter felajánlotta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leendő soros elnökeként kész Minszkbe utazni, hogy közvetítsen a fehérorosz kormány és az ellenzék között. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink