Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az ellenzék szerint nem puccs történt, hanem népfelkelés Maliban

Létrehozva:

Az Európai Unió a mali vezetők azonnali szabadon bocsátására szólított fel, miután kedden zendülő katonák őrizetbe vették Ibrahim Boubacar Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt a nyugat-afrikai ország fővárosában, Bamakóban.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Maliban végbement események mély aggodalomra adnak okot, mivel fennáll a térség destabilizálódásának veszélye és a terrorizmus kockázata. Az elnök a foglyok szabadon engedése mellett a jogállamisághoz való visszatérésre szólított fel. 

A mali elnök szerda reggel jelentette be, hogy a hadsereg akaratának megfelelően és a vérontás elkerülése érdekében lemond, továbbá feloszlatja a parlamentet.

A katonai hatalomátvételt, az EU mellett az ENSZ, az Afrikai Unió, az  Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) és az Amerikai Egyesült Államok is elítélte. 

Az elnökkel szemben álló ellenzéki mozgalom, az M5-RFP koalíció szerint a katonák akciója, amellyel őrizetbe vették az államfőt és a miniszterelnököt, nem puccs, hanem népfelkelés. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink