Connect with us

Nagyvilág

Rangos republikánusok is Bident támogatják Trump helyett

Létrehozva:

Több prominens republikánus is jelen lesz és Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét támogatja a demokraták konvencióján, amely a wisconsini Milwaukee-ban kezdődik meg helyi idő szerint hétfőn este.

Miles Taylor, aki 2017 és 2019 között a belbiztonsági minisztériumban dolgozott, a többi között kabinetfőnökként is, hétfőn délután videóüzenetben hozta nyilvánosságra, hogy Joe Biden elnökjelöltségét támogatja, mert szerinte Donald Trump „veszélyesen kaotikus”.

Közben a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) bejelentette, hogy a konvención beszédet mond Christine Todd Whitman, New Jersey korábbi republikánus kormányzója és John Kasich, Ohio volt republikánus kormányzója is.

Kasich, aki négy évvel ezelőtt Trump riválisaként maga is indult a republikánus elnökjelöltségért, már azt is közölte, hogy bár alapvető kérdésekben mélyen nem ért egyet Joe Bidennel, az őszi választásokon rá adja majd a voksát. Az egykori republikánus politikus tagadta, hogy azért szólalna fel, mert megsértődött Trumpra, amiért az akkori elnökjelölt-aspiráns negligálta őt négy évvel ezelőtt, miután éles bírálatot kapott tőle. Kasich a négy évvel korábbi republikánus elnökjelölt-állító konvención – amelyet az ohiói Clevelandben tartottak meg – tüntetően nem vett részt.

A CBS televízió felmérése szerint a demokratáknak csak 38 százaléka kíváncsi Kasich felszólalására. David Sirota újságíró, Bernie Sanders vermonti szenátor egykori beszédírója a The New York Times című lapnak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a pártnak a demokrata párti szavazók mozgósítására kell összpontosítania minden figyelmét és erejét, nem pedig arra, hogy a konvenciót a milliárdosok, nagyvállalati vezetők és republikánus lobbisták megnyugtatására használja fel.

A demokrata párti konvención jelen lesznek más ismert republikánus személyiségek is: Meg Whitman, a Hewlett-Packard korábbi elnök-vezérigazgatója, aki 2010-ben a kaliforniai kormányzóválasztás republikánus jelöltje volt, valamint Susan Molinari New York-i lobbista, a szövetségi kongresszus egykori képviselője még az 1990-es években.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink