Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Még több pénzből gazdálkodhat a Fidesz alapítványa 

Létrehozva:

A második legnagyobb költségvetési támogatás a Jobbik Magyarországért Alapítvány 702 millió forintból gazdálkodhat, míg a harmadik legnagyobb költségvetési támogatást az MSZP-s alapítvány kapja. 

Tavaly már összesen 3,1 milliárd forint közpénzzel gazdálkodhattak a pártalapítványok. A 24.hu szerint míg a költségvetésből több mint 1,4 milliárd forintot, magánszemélyektől mindössze 200 ezret kapott a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány – derül ki a szervezet 2019-re vonatkozó beszámolójából.

A kormánypárt választási eredményei miatt messze a Fidesz pártalapítványának jutott a legtöbb költségvetési pénz. De nem csak ők kaptak a 2018-asnál jelentősen nagyobb mozgásteret. 2018 júliusában a DK-s Varju László által vezetett, de fideszes többségű költségvetési bizottság összegző módosító javaslatot nyújtott be a 2019-es költségvetéshez. A javaslat egyik eleme a pártalapítványok állami támogatásának nagymértékű emelésére vonatkozott, az indoklás szerint azért, mert a politikai kultúra erősítésének, a közéleti szerepvállaláshoz szükséges képzésnek kíván jelentősebb forrást biztosítani az előterjesztő.

A Fidesz külső szervezetekre 234,8 millió forintot költött tavaly. A kormánypárt alapítványa idén még több pénzből gazdálkodhat, a szervezet honlapja szerint ugyanis a Fidesz júliusban 100 millió forintos adományt juttatott számukra. A 2019-re vonatkozó beszámoló alapján a plusz pénznek lesz helye: tavaly folytatták Kommunikációs Szakképzés nevű kurzusaikat, négy alkalommal, Lakitelken. A képzési színvonal emelésének érdekében feladatul tűzték ki a felnőttképző intézményi nyilvántartásba vételt.

A második legnagyobb költségvetési támogatás a Jobbik Magyarországért Alapítványhoz, illetve jogelődjéhez, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványhoz érkezett. A Jobbik szervezete 702,4 millió forintos állami támogatást kapott, működésre 55,8, támogatásokra pedig 437,9 millió forintot szántak.

A harmadik legnagyobb költségvetési támogatás a 2018-as választási eredménynek megfelelően az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítványhoz érkezett. A legtöbb segítség 300 ezer és 2 millió forint között mozog, ilyen nagyságrendben érkezett pénz többek között a Csepeli Munkásotthon Alapítványhoz, a Magyar Pedagógiai Társasághoz, valamint az Idősek és Nyugdíjasok Országos Érdekvédő Egyesületéhez. Ötmillió forinttal gyarapodott a Hírklikk nevű honlapot működtető MSH Média, 20 millióval a Villányi Úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány, amely tulajdonképpen a szocialisták XI. kerületi konferenciaközpontját fedi. 38 milliós támogatást adtak a Szociális Demokráciáért Nonprofit Intézet Kft.-nek, amely szintén a Villányi úti központba van bejegyezve.

Legnépszerűbb cikkeink