Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Budapest vagyonát is Pintér Sándor egykori államtitkára őrzi

Létrehozva:

A Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelője is Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkárának cégét hozta ki nyertesnek egy 420 millió forintos őrzés-védelmi közbeszerzésen. 

Izgalmas verseny volt a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. által ingatlanok őrzés-védelmi feladatainak ellátására kiírt közbeszerzésen, hiszen a Fővárosi Önkormányzat cége nyolc ajánlat közül választhatott – írja az mfor.hu.  

A TED európai közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy a győztes az ESG Holding Zrt. és a Novum Guard Kft. 420 millió forintos ajánlattal. Az ESG tulajdonosa pedig a BLK Corporation Kft. nevű cégen keresztül Tasnádi László, volt III/II-es operatív tiszt, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára.

A lap szerint nemcsak az ellenzéki vezetésű fővárosi vagyont, hanem a nemzeti vagyont is a belügyminiszterhez közeli cégek védik. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanjainak komplex védelmére kiírt közbeszerzést tavaly augusztusban szintén Tasnádi László cége nyerte 12 milliárd forintos ajánlattal konzorciumvezetőként, ahol a konzorcium tagjai még például a fővárosi tenderen szintén nyertes Novum Guard, valamint a Civil Biztonsági Zrt.

Utóbbi Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, ahol Tasnádi László a vezérigazgató. A Civil Zrt. a budapesti vagyonkezelő közbeszerzésén is indult, tehát Tasnádi László egyszer tulajdonosként, egyszer pedig vezérigazgatóként adhatott be ajánlatot. A Novum Guard pedig 2015-ben alakult, de igazán 2019-ben lódult meg a szekere, amikor 1,7 milliárd forintra ugrott a cég forgalma. Ebben szerepe lehetett, hogy a MÁV vagyonvédelmi közbeszerzésén a Civil és az ESG mellett a nyertesek között bukkant fel a neve Juronics Péter által 2018 óta tulajdonolt cégnek.

Érdekes felállás alakult ki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél, hiszen a vezérigazgatóját, Barts J. Balázst még Tarlós István volt főpolgármester nevezte ki, az igazgatóság elnöke viszont már Karácsony Gergely megválasztása után érkezett: Tordai Csaba a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt, míg az igazgatósági tag Kolber István a DK Országos tanácsának elnöke, aki 2004–2006 között tevékenykedett fejlesztési miniszterként a Gyurcsány-kormányban.

Az mfor szerint nem ez az első eset, amikor a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Fővárosi Önkormányzat Tasnádi László cégével szerződik. Tavaly decemberben a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága 1,2 milliárd forintos szerződést kötött az ESG Holdinggal a Bosnyák téri, a Vámház körúti és a Rákóczi téri csarnok őrzésére.

Legnépszerűbb cikkeink