Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Uniós csúcsot hívnak össze Fehéroroszország miatt

Létrehozva:

Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban – jelentette be Charles Michel.

A 27 tagország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a Twitteren hangsúlyozta: a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. Hozzátette: a tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehéroroszországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.
Az Európai Unió alapos és átlátható vizsgálatokat sürget a több ezer jogellenesen fogvatartott fehérorosz tüntetőt sújtó hatósági visszaélésekkel kapcsolatban – írta hétfői nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell úgy fogalmazott, hogy egyre több „sokkoló” jelentés számol be arról, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az őrizetbe vett tüntetőkkel, így mihamarabb kivizsgálást kell indítani és felelősségre vonni az elkövetőket. Hozzátette: az Európai Unió belorusz küldöttsége továbbította az uniós elvárásokat a belorusz hatóságok felé.

„Fehéroroszok ezrei vonultak az utcára a szabadságért. Céljai világosak: a jogellenesen fogvatartottak szabadon engedése, a hatóságok elszámoltatása, és új választások kiírása” – hangsúlyozta Borrell.

A főképviselő megerősítette továbbá, hogy az Európai Unió a változásokat követelő fehérorosz nép mellett áll. Emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok külügyminisztereinek közelmúltbeli megállapodása fényében, az unió szankciók előkészítésén dolgozik a választásokat követő tiltakozáson résztvevők elleni erőszak elkövetői, és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint, Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink