Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kevesebb pénzből, és csak budapesti kórházakat újítanak fel

Létrehozva:

Eredetileg 140 milliárd jutott volna rá, és országos szintű lett volna a felújítás. Ehhez képest 60 milliárdot költenek 17 fővárosi kórházra.

Tizenhét budapesti kórház higiéniai felújításáról döntött a kormány 60 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával, a koronavírus-járvány esetleges második hullámára készülve – jelentette be az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós. Az eredeti tervek szerint 140 milliárd forintot szántak volna a kórházak felújítására, ami nemcsak a budapesti, hanem az ország több intézményét érintette volna. 

Kásler elmondta, hogy a felújítás érinti a kórházak minden olyan helyiségét, ahol betegek tartózkodhatnak. A fejlesztés során a többi között felújítják a burkolatokat, automata csaptelepeket szerelnek fel és fejlesztik az infrastruktúrát.

Az előzetes felmérések megtörténtek, a kórházigazgatókkal a napokban tárgyalnak a konkrét feladatokról. 

A fejlesztés során speciális festést kapnak az intézmények belső terei, megújulnak a várótermek, kórházi szobák, kezelőhelyiségek padlózatai, falai. A betegmosdók minden igényt kielégítő, egyben a maximális higiéniát biztosító burkolatokat, szanitereket kapnak. Kiemelt figyelmet fordítanak az érintésmentes csaptelepekre, a kézszárító és fertőtlenítő berendezésekre és a toalettek higiéniai biztonságára.

Az érintett állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó intézményekben recepciószolgáltatást is kialakítanak, hogy a betegirányítási folyamat még gyorsabb, követhetőbb és biztonságosabb legyen.

Az érintett kórházak a következők: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő; Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet; Országos Korányi Pulmonológiai Intézet; Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet; Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet; Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet; Károlyi Sándor Kórház; Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet; Országos Klinikai Idegtudományi Intézet; Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet; Országos Onkológiai Intézet; Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet; Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet; Péterfy Kórház-Rendelőintézet és M. J. Orsz. Traumatológiai Intézet; Szent Imre Egyetemi Oktatókórház; Szent Margit Kórház; Uzsoki utcai Kórház.

 

Legnépszerűbb cikkeink