Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az Emírségekbe menekült a volt spanyol király, akit 100 millió eurós kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak

Létrehozva:

Hivatalosan megerősítették Madridban hétfőn azt az értesülést, hogy János Károly korábbi spanyol uralkodó az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban van.

A királyi ház közlése szerint a volt uralkodó augusztus 3-án érkezett oda, és azóta is ott tartózkodik. János Károly két hete jelentette be, hogy Spanyolországon kívül akar letelepedni, mert ezt kívánja az ország érdeke, és egyben a fia államfői tevékenységét is meg akarja könnyíteni.

A döntés előzménye, hogy az uralkodót meggyanúsították azzal, hogy 100 millió eurót kapott a szaúdi királytól jutalékként azért, mert az ő közvetítésével nyerte el egy spanyol konzorcium a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. A pénzt állítólag titokban Svájcban helyezte el. Az ügyben Spanyolországban és Svájcban is vizsgálat folyik.

A királyi ház hétfői közleménye szerint eddig azért nem jelentették be, hogy hol tartózkodik a lemondott uralkodó, mert rá akarták hagyni a döntést, hogy ezt mikor teszi meg. Ezzel egyetértett a spanyol kormány is. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink