Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A hivatalos eredmény szerint még nőtt is Lukasenka előnye a fehérorosz elnökválasztáson

Létrehozva:

Eközben az ellenzék 5 napja tiltakozik a csalás ellen. A külföldi országok zöme és a nemzetközi szervezetek szerint a választás nem volt sem szabad, sem tisztességes.

Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával – ismertette a hivatalos végeredményt pénteken, öt nappal a vitatott tisztáságú voksolás után a központi választási bizottság.

A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján, ez 80,08 százalék volt.

Az országot 26 éve irányító 65 éves politikus legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az angoltanárnőből lett 37 éves politikus – friss nyilatkozatai szerint – feltételezi, hogy valójában a szavazók 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

A vasárnapi szavazás óta a közösségi hálón tömeges csalásokra utaló bizonyítékokat is terjesztenek. Említés történik például előre kitöltött szavazólapokról, és nem a valóságnak megfelelően kitöltött szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről. Napok óta tömeges tüntetések vannak Fehéroroszországban a választási eredmények elleni tiltakozásul. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink