Nagyvilág

Szabadon beutazhatnak Litvániába a hatalom elől menekülő fehéroroszok

Published

on

Saulius Skvernelis litván miniszterelnök lazított a koronavírus miatti korlátozásokon.

Kiábrándító, ahogy az európai fővárosok reagáltak a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után kialakult helyzetre – mondta Skvernelis. Litvánia ezért felszólította az Európai Uniót, szankcionálja a minszki vezetés lépéseit. Rita Tamasuniene litván belügyminiszter már korábban javasolta, hogy Fehéroroszországot vegyék fel azon országok listájára, amelyek mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól.

Litvánia, Lettország és Lengyelország már felajánlotta, kész közvetíteni a fehérorosz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán összeurópai vagy országos szintű szankciókat is kilátásba hozott, amennyiben ezt a fehérorosz vezetés elutasítja. Egyúttal felszólította a fehérorosz hatóságokat, hagyjanak fel az aránytalan erő alkalmazásával, valamint sürgette a tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett. Az eredményeket az ellenzék vitatja.

Cihanouszkaja választási csalást emlegetett, és nem fogadta el a közzétett eredményeket, mivel saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, Litvániába menekült, és a választási eredmény elfogadására, a tüntetések befejezésére szólította fel híveit.

Fehéroroszországban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte eddig mintegy 6 ezer ember vettek őrizetbe, és már két tüntető halt meg. A lengyel határhoz közeli Bresztben a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre kedd éjszaka.

A rendőri erőszak ellen egyebek közt felszólalt Darja Domracseva négyszeres olimpiai bajnok fehérorosz sílövő, illetve Steffen Seibert német kormányszóvivő is.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version