Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Izrael terjeszkedésének feladása volt az ára az Emírségekkel kötött békének

Létrehozva:

Netanjahu további békemegállapodásokat ígér.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.

A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást,

amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodás garantálja, hogy a zsidó állam nem fogja annektálni a palesztin területeket – jelentette ki Anvar Gargas, az arab ország külügyi államminisztere.

A megállapodás szerint, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be, az Egyesült Arab Emírségek hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít a zsidó állammal.

Anvar Gargas  újságíróknak azt mondta, hogy a megállapodással növekszik az Egyesült Arab Emírségek befolyása, így szerinte nagyobb az esélye annak, hogy eredményt érjenek el „ebben a bonyolult régióban”. Az államminiszter megfogalmazása szerint a palesztin-izraeli konfliktus tekintetében Dubaj „hatástalaníthatja azt az időzített bombát, amely a kétállami megoldást fenyegeti”. Szerinte

a békekötés „halálos csapás” a zsidó állam annexiós terveire.

Gargas egyúttal arra szólította fel Izraelt és a palesztinokat, hogy üljenek ismét tárgyalóasztalhoz. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink