Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

1100 szabad férőhely van még a magyar egyetemek határon túli képzésein

Létrehozva:

Aki elmulasztotta a magyarországi felvételit, még bekerülhet.

Meghirdették az egyetemek a határon túli, kihelyezett képzéseiket, összesen 11 intézmény közül lehet választani – írja a Magyar Nemzet. A hivatalos pótfelvételi határideje ugyan néhány napja lezárult, a határon túli lehetőségek viszont csak most nyíltak meg a továbbtanulni vágyó fiatalok előtt. A képzésekre magyarországi fiatalokat is várnak.

A képzések zöme támogatott formában is elindul, a fizetős képzések önköltsége pedig többnyire 200-300 ezer forint között mozog. A legtöbbet a Szent István Egyetem (SZIE) jóvoltából meghirdetett vadgazda mérnöki mesterképzésért kell fizetni Csíkszeredában, szemeszterenként félmillió forintot, de a szak támogatott formában is megpályázható.

A Budapesti Corvinus Egyetem Révkomáromban indít kereskedelem és marketing szakot, a Pécsi Tudományegyetem Zomborban kínál ápolóképzést, az Óbudai Egyetem hallgatójaként Székelyudvarhelyen lehet könnyűipari mérnöknek tanulni, míg például a Nyíregyházi Egyetem a beregszászi gazdálkodásmenedzsment szakjával száll be a diákokért folytatott versenybe. A Debreceni Egyetem egyszerre hat karon is jelen van: többféle mérnöki és informatikai képzést, szociálpedagógiát, valamint ápolóképzést is kínálnak beregszászi, illetve nagyváradi helyszíneken, a SZIE karai Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján és Felvidéken kínálnak képzési lehetőséget.

A kihelyezett szakokról azt kell tudni, hogy a diákok a magyar egyetemekkel létesítenek majd jogviszonyt, de ezek a képzések az adott ország oktatási törvényei szerint működnek. A felvételi eljárást sem az Oktatási Hivatal bonyolítja le, hanem maguk az érintett intézmények végzik, vagyis közvetlenül a kiválasztott egyetemnél kell érdeklődni a részletekről. A szomszédos országok saját egyetemei is szoktak olyan szakokat hirdetni, amelyeken részben vagy egészében magyar nyelven folyik az oktatás, de aki ezt választja, annak a megszerzett végzettséget, szakképzettséget honosítania kell, amennyiben később Magyarországon vállalna munkát.

A szabályozás a Kárpát-medencén belül meglehetősen eltérő: Romániában például nincs központi felvételi és kaphatnak állami ösztöndíjat magyar állampolgárok, Szlovéniában nincs felvételi vizsga, Ukrajnában viszont nem lehet bekerülni egyetemre felvételi vizsga nélkül. Szerbiában kizárólag fizetős képzés van külföldieknek, Szlovákiában viszont a nappali tagozatos képzés tandíjmentes.

Legnépszerűbb cikkeink