Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump történelmi helyszínen szeretne beszédet mondani

Létrehozva:

Donald Trump amerikai elnök felvetette, hogy a történelmi emlékeket idéző Gettysburgben mondja el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét – írja az MTI.

Az amerikai elnök először hétfőn a Twitteren vetette fel ezt a lehetőséget, majd este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján – kérdésre válaszolva – megerősítette, hogy foglalkoztatja őt a gondolat. Hangsúlyozta, hogy a pennsylvaniai Gettysburg történelmi hely. Korábban Trump arról beszélt, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt ő sem tud személyesen jelen lenni a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján, ezért a jelöltségét elfogadó nagy beszédet a Fehér Házból sugározzák majd. Ezt az ötletét sok támadás érte demokrata párti politikusok részéről, akik azzal vádoltak meg, hogy kampányrendezvényt kever a végrehajtói hatalom döntéshozó helyszínével.

A pennsylvaniai Gettysburg városka az amerikai polgárháború (1861-1865) egyik nagy és sorsdöntő csatájának helyszíne, ahol Abraham Lincoln elnök mondta el híres, nemzetet egyesítő beszédét. A gettysburgi csatában az unionista, azaz az északi csapatok arattak döntő győzelmet a déli, úgynevezett konföderációs csapatok felett, és amerikai történészek szerint ez hozott fordulópontot a polgárháborúban. Abraham Lincoln elnök 1863 novemberében, élete legrövidebb, alig kétperces, de egyben leghíresebb beszédét mondta el a gettysburgi csata színhelyén. Az amerikai történelem e legfontosabbnak tartott egyik beszédének utolsó mondatát mind a mai napig idézik az „újjászülető szabadságról” és a kormányról, amely „a néptől, a nép által, a népért való” lesz.

Trump esetlegesen Gettysburgben elmondandó beszédét az első kommentárok több szempontból is „ügyes” ötletnek tartják. Az elnök ugyanis részben nemzetegyesítőként léphet fel, részben pedig leróhatja kegyeletét a konföderációs katonák – az Egyesült Államokat megosztó – emlékművei előtt. Donald Trump hétfőn este csak annyit közölt, hogy még nem született döntés az elnökjelöltséget elfogadó beszéde helyszínének ügyében. A republikánusok augusztus 24. és 27. között tartják az elnökjelölt-állító konvenciót az észak-karolinai Charlotte városában, igaz, ezúttal a járvány miatt jobbára csak találkozókra kerül sor. A konferenciát az interneten is közvetítik. Trump beszédére várhatóan a zárónapon, augusztus 27-én kerül sor.

Legnépszerűbb cikkeink