Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az általános sztrájk felé sodródik a felháborodott Fehéroroszország

Létrehozva:

A hivatalos eredmények szerint Lukasenka több mint 80 százalékot ért el a vasárnapi választásokon, de voltak körzetek, ahol 100 százalék felett volt a részvétel. Az ellenzék, jogvédők és többek közt Németország is kételkedik a választások tisztaságában. Hétfő estére újabb tüntetést, keddre pedig általános sztrájkot hirdetnek a tiltakozók.  

Aljakszandr Lukasenka gyűjtötte be a szavazatok 80,23 százalékát, ezzel megkezdheti sorozatban hatodik elnöki ciklusát – legalábbis így szól a hivatalos verzió. A Szvetlena Cikanovszkaja vezette ellenzék azonban vitatja az eredményt, a politikus szerint „teljesen ellentmond a józan észnek”. Az ellenzék ugyanis saját körében is számlálta a szavazatokat, és exit pollokat is végzett, amely alapján majdnem fordított eredmény született. Cikanovszkaja egyébként férje bebörtönzése után vette át a vezető szerepet az ellenzéki oldalon. Győztesnek kiáltotta ki magát, és követelte a hatóságoktól, hogy biztosítsák a békés hatalomátvételt. Rácz András Oroszország-szakértő az Inforádiónak azt mondta, volt olyan körzet, ahol 100 százalék feletti részvételt mértek, olyan szinten manipulálták az eredményeket.

Jön a sztrájk

Lukasenka külföldről irányított birkáknak nevezte az ellenzék követőit, és azzal kampányolt, hogy nem hagyja szétesni az országot. A kormány fő napilapja be sem számolt a tüntetésekről hétfői számában, a címlapon az áll, hogy Lukasenkát ismét megválasztották. A közösségi médiában viszont éles vita folyik a választások eredményéről.

Az exit poll eredmények kihirdetését követően több városban is utcára vonultak az emberek, és hangosan kormányellenes rigmusokat skandáltak. A rendőrség fénygránátokkal, könnygázzal, és vízágyúval lépett fel velük szemben. Az Egészségügyi Minisztérium szerint 50 tüntető és 39 rendőr sérült meg, a letartóztatásban lévők száma 3 ezerre tehető, ezret Minszkben. A Visna nevű jogvédő minszki szervezet 300 letartóztatottról ír, akiknek a nevét ismerik, 120 közülük minszki. A véres tiltakozás után még  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt. „A tüntetések erőszakos elnyomásának nincs helye Európában” – mondta von der Leyen, Lengyelország pedig rendkívüli EU-csúcstalálkozót kezdeményezett.

A tüntetők két követelést fogalmaztak meg: engedjék szabadon a politikai foglyokat, és biztosítsanak egy szabad és tisztességes elnökválasztást. Este 7 órára újabb tüntetést jelentettek be Minszk belvárosába, kedden déltől pedig általános sztrájkot terveznek Fehéroroszország-szerte.

A nemzetközi vezetők között nem mindenki örült Lukasenka sikerének. A mostanában inkább Minszkkel nézeteltérésekbe keveredő Vlagyimir Putyin – csak telefonon – gratulált, és a kínai vezetés is elismerését fejezte ki, a német kormánynak viszont erős kétségei vannak a választás lebonyolításával kapcsolatban, és az EBESZ is élesen kritizálta a választás menetét.

A magyar külügy hallgat egyelőre

A külügyminisztériumot kerestük a magyar kormány reakciójával kapcsolatban, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak. Arról is kérdeztük a KKM-ot, fenntartja-e a kormány azt az Orbán Viktor által júniusi minszki látogatásán elhangzott kijelentését, hogy az EU-nak fel kellene oldania a Belarusz ellen hozott szankciókat, de erre sem kaptunk még választ.

Aljakszandr Lukasenka 1994-ben került hatalomra Fehéroroszországban. Az eredeti alkotmány szerint csak két ciklust tölthetett volna az elnöki székben, azonban 2004-ben egy népszavazás után ezt a részt eltörölték az alkotmányból, így azóta további négy alkalommal megválasztották.

Legnépszerűbb cikkeink