Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Politikatörténeti Intézetet: újabb kísérlet történik a megsemmisítésünkre

Létrehozva:

Több ok miatt sem tudnák harminc nap alatt elhagyni az Alkotmány utcai épületet. Az intézet szerint egyszerűen meg akarják őket semmisíteni. 

A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban hozott, 2020. július 14-i ítéletében jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék 2019. december 18-i ítéletét, amely szerint a Politikatörténeti Intézetnek harminc napon belül el kellene hagynia az Alkotmány utcai székházát, és kiürített állapotban átadnia az ingatlant az államnak, mindezt anyagi ellentételezés nélkül – írja a polhist.hu.

Mint írják: „újabb kísérlet történik tehát a megsemmisítésünkre, a CEU, az MTA és az 1956-os Intézet után a tudományos élet egy újabb bástyájának ledöntésére.”

A Politikatörténeti Intézet levéltárának egyik raktára / Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az intézet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. „Ennek elméletileg nincs halasztó hatálya, ugyanakkor hasonló volt a helyzet a gyöngyöspatai szegregációs perben is: a kormány kifejezetten kérte, hogy az érintettek várják meg, milyen határozat születik az általa benyújtott felülvizsgálati kérelem ügyében. Biztosak vagyunk benne, hogy a kormány nem alkalmaz kettős mércét, és amit indokoltnak tartott a gyöngyöspatai perben, indokoltnak fogja tartani a Politikatörténeti Intézet esetében is” – írják az oldalon.

Mint írják, a jogi eljárások tényleges lezárása után az annak során kialakult feltételekkel kiköltöznek az általuk több évtizede használt épületből, de ennek pontos időpontját az intézet szerint több tényező is befolyásolja.

  • Képtelenség a náluk őrzött közel 2600 iratfolyóméternyi – vagyis 2,6 kilométernyi – levéltári és könyvtári iratot egy hónap leforgása alatt megfelelően leltározni és biztonságosan, a szigorú szabályokat betartva, pontos nyilvántartás elkészülte után másik helyre szállítani.
  • A levéltári anyag egy részét korábban forma szerint az állam már elvette, de ezeket az államosított iratokat még mindig nem vitték el az épületből. „Ebből is látható, hogy a jelenlegi kormányzat számára csak üres szlogen a nemzet, a történelem és a múlt teljes körű megismerése, hiszen ellenkező esetben már találtak volna helyet a számukra oly fontosnak feltüntetett anyagnak.”
  • Az állam ugyancsak köteles megtéríteni az épületben az idők során elvégzett, értéknövelő beruházások, felújítások összegét.

Az okok miatt a Politikatörténeti Intézet még nem költözik el az épületből de annak előkészületeinek már nekiláttak.

Legnépszerűbb cikkeink