Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: A menekültekre úgy kell nézni, hogy egészségügyi fenyegetést jelentenek Magyarországra

Létrehozva:

A péntek reggeli szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor elmondta, hogy a magyarok intelligenciájától függ a védekezés, hogy a menekültekre úgy kell tekinteni, mint potenciális fertőzöttekre, és hogy sikeres a munkahelyek teremtése. 

„Továbbra is szeretném kérni az ország polgáraitól, hogy segítség a védekezést, de nem lehet az élet minden rezdülését körülárkolni, mindenki mellé rendőrt állítani,”- mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Orbán Viktor hozzátette, hogy aki köhög, beteg nem megy emberek közé. Az ország intelligenciaszintje és a közjózanság dönti el a védekezés sikerét.

Orbán szerint a pápai, és a mezőkövesdi gócok kialakulása is úgy történt, hogy beteg emberek ahelyett, hogy otthon maradtak volna, emberek közé mentek. Elmondta azt is, hogy az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, és lassan feláll az a speciális egység is, ami ilyenkor azonnal a helyszínre érkezik és intézkedik. Mint fogalmazott egy egy szuper csapat, aminek a tagjai „tudományos-fantasztikus filmekben látható felszereléssel” rendelkeznek.

Mint mondta a kormány próbál példát mutatni, ezért halasztották el a augusztus 20-i tűzijátékot. Hozzátette, hogy „ha már utaznak az emberek, azt kell, hogy mondjam, ne menjenek messzire”. A miniszterelnök Szlovákiát, Szlovéniát, Ausztriát és Horvátországot ajánlotta, ha valaki mégis külföldre szeretne utazni, de a többi ország szerinte már nem biztonságos.

A vakcináról is szó esett az interjúban, amiről azt mondta, hogy ugyan még nincs kifejlesztve a vírus elleni vakcina, de ha majd lesz, Kásler Miklóstól pedig „pontos, higgadt és precíz tájékoztatást” kért Orbán a lakosság részére.Hozzátette, hogy azért, hogy ne legyen akkora tolakodás a vakcináért, mint volt a lélegeztetőgépekért, Magyarország már most ötmillió vakcinát lefoglalt, a szétosztást az EU koordinálhatja.

Az interjúban szó esett arról is, hogy szerdán száz menekült próbált Röszkénél bejutni az országba. Orbán szerint az illegális bevándorlók biológiai, egészségügyi veszélyt jelentenek az országra. „Vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én libernyákoknak szoktam nevezni”- fogalmazott Orbán. Szerinte ők sokszor elrugaszkodnak a valóságtól, ugyanakkor abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell a másik ember méltóságára.

„Ha összekötjük a migrációt és a vírust, akkor olyan képzetet is kialakíthatunk, mintha minden migráns egy biológiai bomba lenne, aki megfertőz bennünket” – mondta, de hozzátette, hogy szerinte csak úgy kell tekinteni a menekültekre, mint potenciális fertőzöttekre, „ezért úgy kell mindegyikre tekinteni, mint aki egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára.”

Orbán szerint most 30-35 ezres különbség van a januári és a mostani munkanélküliségi adatok között, ami nem szerinte nem rossz. Hozzátette, hogy jó esély van arra, hogy az év során ez a különbség el fog tűnni. Szerinte a 2010-es választási sikerének egyik kulcsa az volt, hogy egymillió új munkahelyet ígért, amiből 800 ezer sikerült, mi mint fogalmazott világrekordnak számít.

Szó került negyedik unokájáról, Jánosról is, aki múlt héten született. Szerinte az emberek „bezsonganak” ha fiúgyermek születik a családban. Ő sose tett különbséget a lány- és fiúgyermekei között. Szerinte csak biológiai különbség van köztük, és ő úgy nevelte a lányait, hogy „a saját lábukon meg tudjanak élni”, mert a férfiakra nem mindig lehet számítani. „Most még Kukorica Jancsi, de reméljük, hogy János vitéz lesz belőle.”

Legnépszerűbb cikkeink