Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Görögországban beindult a járvány, Horvátországban visszaszorult

Létrehozva:

A kormány felülvizsgálta az országok járványügyi besorolásait. Spanyolországból korlátozták a beutazást, a népszerűbb turistacélpontok viszont zöld zónák maradtak.

Péntektől Spanyolország is sárga zónának számít, ez pedig azt jelenti, hogy az onnan hazatérőkre két hét házi karantén vár, amit csak egy negatív koronavírus-teszttel hagyhatnak el. A többi népszerű turistacélpontnak számító országból egyelőre szabad a beutazás, bár van, ahol ijesztő mértékben emelkedik a fertőzésszám.

Horvátországban lecsengeni látszódik a járvány második hulláma: hetek óta sikerül tartósan 100 alatt tartani a napi új fertőzöttek számát. A tengerparti megyék közül egyedül Split-Dalmáciában van több aktív fertőzött (118), van olyan tengerparti megye, ahol mindössze egy aktív beteget tartanak nyilván. Több, Magyarországgal szomszédos megyében egyáltalán nincs aktív fertőzött. A horvátországi járvány második hullámának gócpontja a tengerparttól távol eső Vukovár-Szerém megye, ahol jelenleg is 150 aktív fertőzött van, az ország betegeinek közel negyedrésze.

Ausztriában beszélhetünk egy kisebb második hullámról, a napi új fertőzöttek száma 80 és 180 között alakult az utóbbi hetekben. Június elején egy hét alatt regisztráltak 151 fertőzöttet, ahhoz képest most lényegesen több az új beteg. Jelenleg 1602 aktív fertőzött van az országban, közülük 619-en Bécsben élnek. A magyar határ menti vidék Ausztriában sem veszélyes: Burgenlandban szerdán nem regisztráltak új fertőzöttet, és összesen mindössze 34 aktív beteget tartanak számon.

Olaszországban az elmúlt hetekben sikerült 150 és 300 közé szorítani a napi új fertőzöttek számát, kedden pedig 384 fertőzöttet azonosítottak. Ez össze sem hasonlítható a márciusi adatokkal, amikor napi hatezer, vagy annál több új fertőzött sem volt ritka, de még a májusi adatoktól is jócskán elmarad. Az aktív fertőzöttek száma nem növekszik számottevően, Olaszországot tehát egyelőre elkerülte a második hullám. Továbbra is Lombardiában van a legtöbb fertőzött, az új betegek több mint egyharmadát ott azonosították.

Görögországban viszont – annak ellenére, hogy a szabad beutazás lehetőségét meghagyták – most indul be igazán a járvány. Ugyan május második felében úgy tűnt, hogy sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket, a tervezettnél korábban nyitották ki a bárokat, kávézókat, júniustól pedig a turisták is szabadon beutazhattak az országba. Emiatt lendületet kapott a járvány: az utóbbi öt napból háromszor is legalább 110 új beteget azonosítottak, erre korábban nem volt példa. A legtöbb fertőzött az Athént és térségét is magába foglaló Attika régióban van, az eddigi ötezer azonosított beteg közül 2082 itt él.

 

Legnépszerűbb cikkeink