Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Moszkva az orosz zsoldosok azonnali elengedését követeli

Létrehozva:

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint bűnösségüket semmi sem bizonyítja.

A Fehéroroszországban őrizetbe vett 33 orosz állampolgárnak haza kell térnie Oroszországba –jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

„Még egyszer megismételjük: az Fehéroroszországban őrizetbe vett állampolgárok bűnösségét semmi sem bizonyítja. Vissza kell térniük Oroszországba” – hangoztatta.

A 33, orosz útlevéllel utazó férfit, Moszkva szerint egy biztonsági magáncég alkalmazottait, július 29-én vették őrizetbe egy Minszk környéki szanatóriumban. Előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették és csoportos rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket.

A minszki orosz konzul szerint a csoport Minszk és Isztambul érintésével egy latin-amerikai országba tartott, csak „lekéste” a repülőjáratát, amelyet július 25-én kellett volna elérnie. Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai fehérorosz nagykövetet.

Fehéroroszországban a tervek szerint augusztus 9-én elnökválasztás lesz. A Minszkben megfogalmazott vád a gyanúsítottak megjelenését az ország területén ezzel hozta összefüggésbe. Az ukrán főügyészség 28 embert az elfogottak közül azzal gyanúsította meg, hogy a szakadárok oldalán részesei voltak a Donyec-medencei konfliktusnak.

Ajakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz állampolgárok ügyét a fehérorosz, orosz és ukrán főügyészeknek közösen kellene megoldaniuk. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink