Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hatmilliárd forintot osztanak szét a postások között

Létrehozva:

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel.

Megállapodtak a munkáltató és a szakszervezetek képviselői csütörtökön abban, hogy átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is – közölte a Magyar Posta Zrt.

Hozzátették: a megállapodás szerint a munkáltató differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen.

A differenciálás részét képezi a „szenioritás alapú” 4000 és 8000 forint közötti alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti – tették hozzá.

Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.

A bérfejlesztés mellett a társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

Közölték azt is, hogy a május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint. A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink