Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szeptemberben megtartják az Ünnepi Könyvhetet

Létrehozva:

Mivel nem 500 fő feletti zenés-táncos rendezvény, így a koncertekre vagy a fesztiválokra érvényes korlátozások az Ünnepi Könyvhétre nem vonatkoznak.

„Egy szabadtéri, részben vásárjellegű eseményről van szó, amely inkább olyan, mint egy piac, és mivel például a WAMP dizájnvásár, vagy a képregényesek is megtartották a maguk, hasonló kaliberű rendezvényét, ezért mi is úgy tervezünk, hogy nem kell elmaradnia az Ünnepi Könyvhétnek” – nyilatkozta a HVG-nek Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, de hozzátette, hogy ha a járványveszély szeptember közepéig fokozódna, akkor  felül fogják bírálni a döntésüket.

A könyvhetet Karácsony Gergely fogja megnyitni a Vörösmarty téren, a koronavírus-járvány miatt nyár elejéről kellett átcsúsztatni idén őszre: a tervek szerint

szeptember 17 és 20. között tarják meg.

A magyar könyvkiadók 90 százalékát képviselő MKKE több óvintézkedést is be fog vezetni az Ünnepi Könyvhéten:

  • a 6 négyzetméter alapterületű standokon csak egy-egy ember fog állni,
  • a helyszínen könyvhetes szájmaszkokat osztogatnak majd,
  • lesz elég kézfertőtlenítő,
  • a pénzt is gumikesztyűben fogják kezelni.

Gál Katalin a lapnak elmondta, a járványhelyzet miatt a kiadók 20-30 százalékkal vették vissza a megjelenítendő művek számát, a G7 májusi, könyvpiaci becslése szerint az éves szinten nagyjából 50 milliárd forintos piac forgalma csak áprilisban 65-75 százalékkal csökkenhetett. (HVG)

Legnépszerűbb cikkeink