Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kiszivárgott egy videó egy kínai átnevelőtáborból

Létrehozva:

Illusztráció: Shutterstock

Egymillió ujgur élhet hasonló körülmények között, mint Merdan Ghappar, aki az ágyhoz kötözve készített magáról egy videót.

Propagandisztikus bejelentések a háttérben, rácsos ablakok, piszkos falak: ilyen körülmények között készített magáról videót Merdan Ghappar, egy ujgur modell. A videó készítése óta eltelt öt hónap, azóta nem adott hírt magáról – írja a BBC. A videó az egyik kínai átnevelőtáborban készülhetett, ahol becslések szerint egymillió ujgurt tartanak fogva. Sok gyereket elszakítottak a szüleiktől, a nőket pedig sterilizálásra kényszerítik. Kína ezeket a táborokat önkéntes intézményekként tartja számon.

Ghappar szülei, akik a videót elküldték a BBC-nek, tisztában vannak vele, hogy emiatt fiuk bajba kerülhet, de azt mondták, a hallgatás sem opció, ez az utolsó reményük. Ghappar unokatestvére jelenleg is Hollandiában él, és meggyőződése, hogy a videó hasonló indulatokat fog kiváltani, mint két hónappal ezelőtt a George Floyd haláláról készült felvételek. „Mindketten a rasszuk miatt szenvednek” – mondta.

A modellként dolgozó Ghappart korábban is érte hátrány ujgur származása miatt. Keresetéből hiába tudott összegyűjteni egy lakásra, saját nevére nem tudta azt megvenni, csak han kínai barátja lehetett a tulajdonos.

Legnépszerűbb cikkeink