Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megszólalt a Bálna előtti műfüvezésről a fővárosi főkertész: igénytelenség

Létrehozva:

De Bardóczi Sándor messzebbről fut neki a Bálna Duna-parti oldalának problémáinak, alapvető gondok vannak ott.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felszámolta a Bálna és a Duna menti kerékpárút közötti sudárzsályával kiültetett virágágyásokat, s azokat műfűre cserélte, amit “holland pázsit”-nak nevez, erről írt Bardóczi Sándor, Budapest főkertésze a Facebokon.

Úgy látja, rossz döntés volt a Bálna Duna felé néző teraszai „a funkcionálisan kb. egyetlen jól eltalált része” mellé a parton kijelölni a kerékpárutat, „a két funkció zavarja egymást”, „a kerékpárútnak sokkal jobb helye tudna lenni a Bálna keleti, város felőli oldalán. A nyomvonal az épületet elhagyva térhetne vissza a partra”.

Másodszorra „egy lelépcsőző ülőterasz elé, ami közvetlen kapcsolatban van egy dunai sétánnyal nem teszünk virágágyat, mert szét fogják taposni a felhasználók, viszont az ülőfalon ücsörgőktől a viszonylag magas növényzet ki fogja takarni a panorámát”. A fáknak túl kicsi kazetták vannak, ha ezeket nagyobbakra cserélnék, a fák is jobban meg tudnának nőni, árnyékot nyújtanának a teraszokon ücsörgőknek.

Továbbá: „Semmi nem indokolja, hogy műfűvet rakjunk bárhova. Ha nem tudunk egy felületet normálisan fenntartani élő növényekkel, akkor vállaljuk be inkább a burkolatot, de ne mismásoljunk már ilyen műanyagvilág hazugságokkal. Kit akarunk becsapni? Legalább a fák köré lehetett volna évelőket ültetni a műfű helyett: az ott fenntartható is lenne.”

Illetve „ha a Bálna tényleg átalakul turistahajó terminállá (jó ötlet, a belvárosban már rég nem szabadna az óriási szállodahajóknak teret biztosítani), akkor a mostani kerékpárútnak, virágágynak, terasznak a mai formájában egyébként is lőttek. Itt lenne az ideje tehát mindezeket normálisan áttervezni.”

Végezetül „nem kéne egy ilyen kiemelt helyen egy olyan cégnek, akinek egyrészt a bőre alatt is pénz van, másrészt az országimázsért is felelős olyan gagyi környezetalakításokba beleállnia, mint ami most itt a Bálna előtt “besikerült”. Mert ez az igénytelenség bizony sokat elárul az országról is…”

A Főkert jelenleg az Andrássy úti műfű megoldását próbálja meg megtalálni.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink