Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szlovák újságíró-gyilkosság: Tagadták bűnösségüket a vádlottak

Létrehozva:

Egyöntetűen tagadták bűnösségüket a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság perének még ítéletre váró vádlottjai a záróbeszédeikben.

A Szlovákiában nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó gyilkossági ügyben szerdára ígértek ítélethozatalt – számolt be a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. Az idén januárban kezdődött bűnvádi perben még három vádlott vár ítélethozatalra, a kettős gyilkosság elkövetésében a vádirat szerint segédkező Sz. Tamás, a bűncselekmény megrendelésében állítólag közvetítő Zs. Alena, valamint a gyilkosság megrendelésével vádolt K. Marián, nagyvállalkozó.

Az ügyben, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolásáért, valamint egy korábban elkövetett gyilkosságért már áprilisban 23 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték a tettét bevalló Miroslav Marcekot. Tavaly decemberben már ugyancsak jogerős ítélet született a gyilkossági ügy egy másik szereplőjével, a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben, akit különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, amiért ő fizette ki a gyilkoságért járó összeget Marceknak.

„Nem vagyok szent, de nem vagyok gyilkos” – mondta záróbeszédében a gyilkosság megrendelésével vádolt K. Marián, aki a bizonyítási eljárás hibáira hivatkozott, és a vád tanúinak – köztük a volt titkosszolgálati vezető és újságíró, Peter Tóthnak – a szavahihetőségét vonta kétségbe. Emellett arra is rámutatott, hogy a vádalkut kötő Andruskó a per során „a sajtó által nyilvánosságra hozott információk tükrében” változtatta állításait. A nagyvállalkozó kritikával illette az áldozatok családjainak megbízottjait – a politikai érintettségű ügyeket is felvállaló közismert ügyvédet, Roman Kvasnicát, illetve a korábbi belügyminisztert, a jelenleg a legfőbb ügyészi posztra is esélyesnek tartott Daniel Lipsicet -, akik megnyilvánulásaikban szerinte ” a bizonyítékok hiányát érzelmekkel próbálták pótolni.”

Záróbeszédeikben Marián K.-hoz hasonlóan Sz. Tamás és Zs. Alena is fenntartották korábbi állításukat miszerint ártatlanok az ellenük felhozott vádakban. Ugyanakkor Zs. Alena abbéli meggyőződését is kifejezte, miszerint tudja, hogy bűnösnek fogják ítélni. „Teljesen egyértelmű számomra, hogy ez a szenátus, egyetlen ellenem szóló bizonyíték nélkül is bűnösnek ítél majd engem a sajtó nyomására” – mondta Zs. Alena.

Az utolsó szó jogával az ítélethozatalra váró három vádlott egyike sem kívánt élni. Zs. Alena és Sz. Tamás jelezték, hogy nem kívánnak részt venni az ítélet kihirdetésén.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén gyilkolták meg a galántai járásban, Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, s azt heteken belül korábban sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, amely belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a szlovák kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához – és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Legnépszerűbb cikkeink