Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vidnyánszky Attila kezébe került az SZFE

Létrehozva:

A Nemzeti Szánház főigazgatója lett a Színművészeti kuratóriumának elnöke. Jelentősen változtatna az egyetem működésén.

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt – emlékeztetett pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait is megnevezte, írja az MTI.

Azt írták: a közelmúltban megszületett döntés értelmében a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz. A kuratórium tagjai: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

„A korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban” – fogalmazott az ITM.

Korábban Vidnyánszky azt mondta a Mandinernek az SZFE-ről: „Jelenleg úgy látom, hogy az SZFE több olyan problémával is küzd, amely megnehezíti, hogy a színházi szakemberek utánpótlásában arányos szerepet töltsön be. Ebből a szempontból én egy igazságosabb rendszer kialakításában hiszek.” Szerinte csak elvétve mennek vidékre és budapesti színházakba SZFE-es frissen végzett diákok, a többség a négy fővárosi színházba (Katona, Radnóti, Örkény, Vígszínház), három vidéki színházba (Szombathely, Miskolc, Szeged) és az alternatív helyekre megy. Úgy látja, a színművészeti egyetemnek érdemes lenne jelentős mértékben szélesítenie a nagyszínházakkal való együttműködést.

Legnépszerűbb cikkeink