Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hibrid szemeszter, kötelező teszt: ilyen lesz az őszi félév az egyetemeken

Létrehozva:

Szeptemberben továbbra sem a megszokott módon folytatódik az oktatás az egyetemeken.

Hiába a magyarországi járványügyi mutatók javulása, számos egyetemen az őszi félévben sem a megszokott módon kezdődhet el az oktatás – írja a 24.hu.

A Semmelweis Egyetemen bevezetik a „hibrid szemesztert”: a nagy létszámú előadások online zajlanak, a kisebb szemináriumokon viszont személyesen kell részt venni.

Az elsőéveseknek beiratkozás előtt negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk,

a vizsgálatot ingyen biztosítják az új hallgatóknak.

Az ELTE-n is hasonló megoldást találtak: ugyan lesznek olyan órák, ahol személyesen meg kell jelenni, ezeken kötelező lesz a maszkviselés és a védőtávolság betartása. Ha viszont egy hallgató bármilyen okból veszélyeztetett, kérvényezheti, hogy tanulmányi kötelezettségeit kizárólag online teljesíthesse.

A Metropolitan Egyetemen 50 főnél húzták meg a határt: az ennél nagyobb közönséget vonzó előadásokat online tartják meg, míg a kisebbeket személyesen. Az egyetem épületében maszkot is lehet majd vásárolni, az órákon kötelező lesz az arc eltakarása. Levelező tagozaton maradnak az online oktatásnál.

A BME-n a klasszikus, személyes formában folytatódik az oktatás, viszont több óvintézkedést is bevezettek. Az épületekben kötelező lesz az arc eltakarása, a 1,5 méteres távolságot tartani kell, koronavírusos tünetekkel rendelkezők pedig nem léphetnek be. A BME minden olyan hallgató és oktató számára, aki kockázati csoportba tartozik (vagy ilyennel él egy háztartásban), lehetővé teszi a foglalkozások távolléti formáját is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem is normál oktatási rendű oktatásra készül, a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint ha az aktuális járványügyi intézkedések miatt bármilyen változásra lesz szükség, arról haladéktalanul tájékoztatják a hallgatókat. Az intézmény tervei szerint a kollégiumok is normál rendben kinyithatnak.

Legnépszerűbb cikkeink