Magyarország

„Ellentétes a magyar érdekekkel” – nem szólalunk fel a Hagia Szophia mecsetté alakítása ellen

Published

on

Az üldözött keresztényekért felelős államtitkár szerint az egykori keresztény székesegyház ismételt muszlim egyházi épületté minősítése óriási szimbolikus ügy, de nem fogjuk egymást sértegetni Törökországgal, így a török fél nyilvános elítélésére nem lehet számítani.

A Hagia Szophia ügyéről is beszélt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár – az isztambuli 1500 éves épület volt keresztény, később katolikus és ortodox székesegyház, mecset, most pedig közel százéves múzeumi lét után megint mecsetté alakította a kormány egyik legfőbb ideológiai-gazdasági szövetségese, Erdogan elnök. Tristan a Spirit FM-n nyilatkozott, amit az Atv szemlézett.

Az államtitkár ismét elmondta, a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, 260 millió ember szenved jelenleg is a hite miatt. A Hagia Szophia ügye miatt felvették a kapcsolatot a helyi keresztényekkel, akik nem kértek humanitárius segítséget, szabadon tudják gyakorolni a vallásukat

„néhány incidenstől eltekintve”.

Török zászlós férfi az isztambuli Hagia Sophia székesegyházban 2020. július 24-án, miután megtartották a nagymecsetté alakítása utáni első muzulmán pénteki imát a szentélyben/ Fotó: MTI/AP/Yasin Akgül

Tristan szerint a múzeum mecsetté alakításának ügye történelmi távlatokban is hatalmas szimbolikus ügy, és semmiképpen sem a vallások és a civilizációk békés együttélését erősíti.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar-török diplomáciai kapcsolatok nem egymás sértegetéséről szólnak, hiszen az ellentétes lenne Magyarország érdekével, hanem a tiszteletteljes párbeszéd kapcsolatán. Ezért nem fogják nyilvánosan elítélni a török partnert, de a diplomáciai csatornákon ezt szóvá fogják tenni.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version