Connect with us

Nagyvilág

Ötezeréves település maradványait tárták fel a Szanhszingtuj közelében

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Wikipedia

A tudósok számos agyagedényt, porcelánt és kőeszközöket találtak a Szanhszingtuj romoktól nyolc kilométerre délre, a Kína Szecsuan tartományában fekvő Kuanghanban – írja az MTI.

„Először bukkantunk rá Szanhszingtuj környékén a Su civilizáció egy teljes darabjára” – hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Hszin Csunghua, a szecsuani tartományi kulturális örökségvédelmi és régészeti kutatóintézet munkatársa.

Az ősi település maradványai közül előkerült leletek többsége a szanhszingtuji kultúra jellegzetességeit hordozza.

A régészeti helyszín egy csaknem ötezeréves kultúra helyi fejlettségét tükrözi, s ez rendkívül fontos lehet a Su civilizáció eredetének és fejlődésének tanulmányozásához – fűzte hozzá a kutató.

A Szanhszingtuj romok a Su királyság idejéből származnak, a tudósok szerint a település lehetett a királyság központja mintegy 4800 évvel ezelőtt.

A Kína tíz legfontosabb 20. századi archeológiai felfedezése közé sorolt Szanhszingtuj-romok a kínai civilizáció fejlődésének különböző fázisairól adnak hírt.

A romokat 1929-ben egy helyi földműves fedezte fel, amikor ásás közben kifordult a földből egy fényes jádekő. A feltárás legértékesebb leletei között néhány aranyból készült maszk is volt. Később, 1986-ban téglavetéshez agyagot bányászó munkások bukkantak rá két áldozati edényre, amelyeket több mint ezer műkincs, köztük aranymaszkok, bronzeszközök, jadetáblák és más leletek töltöttek meg.

Legnépszerűbb cikkeink