Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fekete eső – több tucatnyian elhaláloztak, mire igazságot szolgáltattak

Létrehozva:

Egy japán bíróság elismerte szerdán az 1945-ös hirosimai amerikai atomtámadást követő radioaktív eső áldozatait, akik az ítélet értelmében azonos egészségügyi ellátásra lesznek jogosultak, mint a többi túlélő.A törvényszék elrendelte, hogy Hirosima prefektúra és város mind a nyolcvannégy panaszost ismerje el a nukleáris csapás áldozatának, miután a „fekete eső” miatt sugárzás okozta betegségek alakultak ki náluk. Az érintettek mind 70 évnél idősebbek, némelyikük már a kilencvenes éveiben jár.

Az eddig példa nélküli ítéletet egy héttel az atomtámadás 75. évfordulója előtt hozta meg a bíróság.

Az Egyesült Államok a második világháború vége felé, 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosimára, mintegy 140 ezer embert megölve, csaknem az egész várost elpusztítva. A detonációt követően fekete eső hullott az égből.

A panaszosok, akik közül sokan rákbetegek lettek a sugárzás miatt, azután fordultak bírósághoz, hogy a hatóságok elutasították kérelmüket a radioaktív eső által érintett zóna kiterjesztésére vonatkozóan. Az ítéletben most kimondták, hogy egészségügyi problémáik a sugárzáshoz köthetők.

A per során a panaszosok közül több mint tucatnyian életüket vesztették.

 

Legnépszerűbb cikkeink