Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

ENSZ: a világjárvány súlyosbítja a gyerekek alultápláltságát

Létrehozva:

Az UNICEF-fel együtt próbálják megoldani, hogy ne halljanak éhen a szegény gyerekek.

Feltehetően további csaknem hétmillió gyerek fog szenvedni a világban alultápláltság miatt a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi válság következtében az ENSZ által közzétett becslés szerint.

A Covid-19-világjárvány előtt 47 millió gyerek szenvedett az alultápláltság, a testsúlyvesztés és a vészes soványság következményeitől. A járvány miatt ez a szám az 54 milliót is elérheti a válság első tizenkét hónapjában, ami havonta újabb tízezer gyerek halálával járhat, elsősorban Fekete-Afrikában és Ázsiában.

“Hét hónappal ezelőtt jelentették az első Covid-19-fertőzötteket, és egyre világosabb, hogy a világjárvány következményei több kárt okoznak a gyermekeknek, mint maga a betegség” – fogalmazott Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Nőtt a szegénység és csökkent az élelmiszerbiztonság. Sok létfontosságú élelmiszerellátási lánc megszakadt. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Ennek eredménye, hogy a gyerekek élelmezése romlott, és nőni fog az alultápláltsági arány” – tette hozzá az igazgató.

A kutatók úgy vélik, hogy a Covid-19-világjárvány a legfiatalabb gyermekek táplálkozására gyakorolt mély hatásának nemzedékeken átnyúló következményei lesznek.

Az ENSZ-szervezetek 2,4 milliárd dollárra, azaz 708,7 milliárd forint becsülik a veszélyeztetett gyermekek megvédéséhez szükséges összeget.

“Közösen kell összegyűjtenünk a pénzeszközöket és az élelmezésre szánt beruházásokat, hogy ki tudjuk védeni a Covid-19-válság és a gyermekek éhezésére és alultápláltságára gyakorolt hatásait” – írja az ENSZ. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink