Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

COVID–19: újabb gazdaságélénkítő csomag készül

Létrehozva:

Az amerikai republikánusok hétfőn a szenátusban előterjesztették újabb, ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervüket.  

A javaslatot előterjesztő Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szerint a csomagterv „célzott és igazodik” a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez.

„Egyik lábunkkal még a járványban vagyunk, a másikkal már a kilábalás útján, az amerikai népnek pedig szüksége van további segítségre” – fogalmazott McConnell szenátor a törvényjavaslat bemutatásakor. A korábban a Fehér Házzal egyeztetett csomagterv lényegében több törvényjavaslatból áll, s az első kommentárok szerint várhatóan nagy vitára készteti majd a törvényhozókat, kivált az a javaslat, amely kétharmadával – 600 dollárról 200 dollárra – tervezi csökkenteni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély heti összegét.

A demokrata párti politikusok, akik két hónappal ezelőtt megszavazták a kormányzat 3000 milliárd dolláros pótlólagos gazdaságélénkítő csomagtervét, megőriznék a heti 600 dolláros munkanélküli gyorssegélyt, a republikánusok azonban nem tartják ezt elfogadhatónak, mert szerintük ez nem ösztönzi az embereket az újbóli munkába állásra.

Ron Wyden, a szenátus pénzügyi bizottságának vezető demokrata párti politikusa úgy fogalmazott: „a republikánusok javaslata olyan, mint egy gyomorütés, és arculcsapás annak a mintegy 30 millió embernek, akik ebből a munkanélküli segélyből élnek”.

A republikánus javaslat többi eleme a járvány anyagi következményein igyekszik enyhíteni. Például minden egyes felnőtt amerikai – csakúgy, mint áprilisban – ismét kapna egyszeri, 1200 dolláros gyorssegélyt a pénzügyminisztériumtól, és további pénzalapot biztosítanának a járvány miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak is. Mintegy 16 milliárd dollárt különítenének el a koronavírus-tesztelésekre és 105 milliárdos szövetségi támogatást az ősszel újranyitó iskoláknak.

Az újabb csomagterv azonban nem irányoz elő jelentős összegeket a pénzhiánytól szenvedő tagállamoknak és helyi önkormányzatoknak, ezzel szemben a demokraták 900 milliárd dollárt juttatnának a helyi kormányzatoknak.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kompromisszumokat szorgalmazott, és hétfőn este azonnali egyeztetésekre szólította fel a republikánusokat. „Fogy az idő, a  kongresszus nem mehet haza megállapodás nélkül” – fogalmazott Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője. Később a Twitteren hozzátette: „az amerikai emberek tíz hete várnak arra, hogy a republikánusok összeállítsák a törvényjavaslatukat”.

 

Legnépszerűbb cikkeink