Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jóváhagyta a francia parlament a terrorizmusért elítéltek megfigyelését

Létrehozva:

Az öt évnél hosszabb időre elítélteket figyelhetnék meg a büntetésük letöltése után. 

Jóváhagyta a francia nemzetgyűlés hétfőn azt a vitatott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a terrorizmusért elítélt személyek szabadlábra helyezést követő megfigyelését. Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke ugyanakkor a kézfeltartással történt szavazást követően bejelentette, hogy a jogszabályt megküldi véleményeztetésre az Alkotmánytanácsnak.

A törvénymódosítást a múlt héten fogadták el a szenátusban, azt megelőzően pedig az alsó- és felsőház tagjaiból álló, úgynevezett közvetítőbizottság tárgyalta.

A törvény erősen vitatott. A többi között lehetővé tenné az igazságszolgáltatási hatóságoknak, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék. Ennek keretében például előírható számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek. A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővül az ellenőrzési lehetőségek köre.

A jogszabály bírálói szerint ez az emberi- és polgári jogok megsértésének minősül. Ferrand ezért kijelentette: a francia Alkotmánytanácsnak kell most döntenie arról, hogy a magánszféra ilyen mértékű korlátozása arányban áll-e a közbiztonság érdekével. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink