Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Visszatérhetnek otthonaikba az esőzések miatt kitelepített lakók

Létrehozva:

Vasárnap reggelig többségében visszatérhettek otthonaikba azoknak a zalai falvaknak a lakosai, akiket a péntek-szombati hatalmas esőzés okozta gátszakadások és belvíz miatt kellett kitelepíteni. Szabó Tamás (független), Galambok vezetője elmondta: a falu határában lévő, két részből álló halastó mindkét gátja átszakadt szombaton a hatalmas mennyiségű csapadék miatt, a lezúduló víztömeg megbontotta a partfalat és elsodorta még az egyik zsilip fém- és betonszerkezetét is.

Megelőzésként a közelben lévő 60 házból mintegy 200 embert telepítettek ki szombaton, őket a fedett piactéren helyezték el ideiglenesen, de megnyitották és berendezték a kultúrházat és az iskolát is, hogy szükség esetén ott tudjanak éjszakázni.

Szombat késő este, miután már látszott a víz apadása, többségük hazatérhetett. Három házba azonban betört a víz, amely olyan károkat okozott, hogy az ott lakók végül rokonaiknál voltak kénytelenek éjszakázni.

Herodek Miklós (független), Zalamerenye polgármestere arról beszélt, hogy csak vasárnap reggel térhettek haza az utolsó kitelepített családok. Emlékeztetett, hogy szombaton több mint 80 embernek kellett elhagynia otthonát. A veszélyt ott is a település árvíztározóként szolgáló tavának túlfolyása és az emiatt átszakadt gát okozta, amit még tetézett, hogy a távolabbi Kerecseny halastavának is átszakadt a gátja, az onnan lezúduló víz pedig szintén Zalamerenyét öntötte el.

A település utcáin több helyen derékig ért az áradat, amely mindent vitt, amit ért. Egyeztettek a katasztrófavédelemmel, a vízügyi igazgatósággal, valamint az áramszolgáltatóval és a vízművel, és a mélyebben fekvő házak több mint 80 lakóját a falu két magaslati pontjára szállították, de próbálták kimenteni az érintettek jószágait is – sorolta Herodek Miklós.

Hozzátette: késő éjszaka húzódott vissza annyira a víz, hogy a lakók többsége hazamehetett, de akiknek a házait leginkább sújtotta az áradás, rokonoknál, más településen éjszakáztak, csak vasárnap reggel tudtak hazatérni. Zalamerenyén szombaton megszakadt a telefon- és internetszolgáltatás is a hatalmas esőzés miatt, a csapadék mennyisége – a polgármester saját mérése szerint – legalább 135 milliméter volt, ennél több a mérőedénybe már nem fért.

Kanász János (független), Surd polgármestere is azt mondta, hogy szombat éjszakára már visszatért a kitelepített négy ház hét lakója. A faluban hömpölygő belvíz és a központban lévő halastó szintje jelentősen visszahúzódott. Vasárnap is az utak tisztításán és az egyéb károk felszámolásán dolgoznak.

Közúton várhatóan vasárnap estig megközelíthetetlen marad Pat, amelynek polgármestere, Bata Zoltán (független) közölte: a településre vezető utakon lévő hidak használhatatlanná váltak. Az egyiket teljesen elmosta az áradat, a másikat pedig a felette is hömpölygő víz rongálta meg. A falu mintegy 150 lakója azonban biztonságban van, el tudja látni magát, nem szenvednek hiányt semmiben.

Akadt olyan család, amelynek tagjai szombaton próbáltak hazajutni, de az elmosott hidakon nem tudtak átkelni, így ők a közeli Somogy megyében, Vésén töltötték az éjszakát, vasárnap reggel is csak gyalog tudtak bemenni a falujukba. A polgármester úgy tudja, hogy a közútkezelő a Miháld felé vezető úton lévő híd statikai vizsgálatát, és ha szükséges, a megerősítését vasárnap elvégzi, így talán este abból az irányból már elérhetővé válik Pat. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink