Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ujjszúrás helyett szenzorral mérhetik a cukrot a betegek

Létrehozva:

Az új lehetőséggel nem a vérből, hanem a szövetekből mérik az éppen aktuális cukorszintet. Az eszköz használatát bárki elsajátíthatja. 

Január 1-jétől a közgyógyellátás részeként jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá az egyes típusú cukorbetegek a szöveti cukormérésre szolgáló szenzorhoz, a gyerekek pedig ingyen. Nagy is az érdeklődés az életminőséget és az anyagcsere-folyamatokat javító eszköz iránt – mondta az InfoRádiónak Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem 1-es Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

„A folyamatos cukormonitorozás lényege, hogy egy szövet közötti térben, egy bőr alá ültetett kanül segítségével ötpercenként méri a beteg szöveti cukorszintjét. 285 mérést végez az eszköz naponta, és az ebből kialakuló értéket az inzulinpumpa kijelzőjére vagy okostelefonra közvetíti” – írta le az orvos.

A hagyományos módszer az ujjbegyszúrás, de még a nagyon agilis betegek sem mérnek 12-15-nél többet, ezt a számot kell összevetni a 285-tel, vagyis ennyit javít az új eszköz.

Használatát mindenképpen tanulni kell, már csak azért is, mert ez szöveti és nem vércukrot mér, a kettő pedig nem mindig egyezik. A technikai részt mindenki gyorsan elsajátítja – mostanában jellemzően online módon, de van lehetőség a személyes tanulásra is a Semmelweis Egyetemen.

A szenzort a gondozóorvosnál kell igényelni, és egy hónapos próbaideje van, háromhavonta kell új szenzort felíratni. Az igény bejelentését követően jellemzően négy héten belül rendelkezésre áll a szenzor.

Legnépszerűbb cikkeink