Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Eldurvult a vita Athén és Isztambul között a Hagia Sophia miatt

Létrehozva:

A múzeumból nagymecsetté nyilvánított Hagia Sophia székesegyházban 1934 óta először tartottak pénteki imát, miközben Görögország számos templomában megkongatták a harangokat a gyász jeléül.

“Görögország ismét megmutatta, hogy az iszlám és Törökország ellensége, és mindezt amiatt, hogy a Hagia Sophia megnyílt az imádkozók előtt” – írta egy nyilatkozatban Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője. Mindezt azért, mert pénteken több ezer hívő – köztük Recep Tayyip Erdogan török elnök – részvételével megtartották az első imát az isztambuli nagymecsetben.

Hozzátette: a minisztérium élesen elítéli a görög kormány és parlamenti képviselők szavait, amelyek célja szerinte a közvélemény fellázítása volt, és elítéli azt is, hogy török zászló égettek Szalonikiben.

A görög külügyminisztérium erre nyilatkozattal válaszolt, amely szerint “a nemzetközi közösség megdöbbenve figyeli a mai Törökország nacionalista és vallási tévelygését”.

Ezt megelőzően Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő kijelentette, hogy Törökország “bajkeverő”, a korábban múzeumként szolgáló székesegyház mecsetté alakítása “ütközik a 21. századi civilizációval”.

A török szóvivő a nyilatkozatában azzal érvelt, hogy a mecsetté alakítás “a török nemzet akaratának felelt meg”. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink