Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Török Gábor is megszólalt az Indexről

Létrehozva:

Az Indexről a politológus szerint a Fideszben döntöttek, a független médiát óhajtó befektetők és olvasók pedig bármikor léphetnek, alapíthatnak és támogathatnak ilyeneket. A politológus szerint az országban nem eléggé fontos a sajtószabadság, így azt nem lehet megvédeni.

A politológus a Facebookon posztolt az Index-szerkesztőség felmondása után, szerinte az Index sorsáról végső soron a Fideszben döntöttek, mert „a miniszterelnök körüli hatalomgyárban (…) találhatók a tulajdonosok”. És a tulajdonosnak dönteni szíve joga. A hatalomgyár számára a média csak politikai kérdés, nem hisznek a politikától független újságírásban.

„Amit lehet, megszereznek, amit nem lehet, azt ellenségnek tartják.”

A hatalomgyár csak a politikai veszteségektől fél, az erős ellenállás óvatossá teszi, ezért is jelentek meg az Indexnél „nemfideszes” döntéshozók, írja Török.

A másik oldalon állóknak is ír Török: „akik nem pártmédiát szeretnének vagy éppen ellenzéki médiára vágynak, azok

sem tulajdonosként, sem fogyasztóként nincsenek eltiltva attól (és eddig sem voltak), hogy ezért tegyenek is.

Az ország sorsáért őszintén aggódó, felelősséget érző, hazafias milliárdosok – ha vannak ilyenek – nyugodtan finanszírozhatnának nem pártsajtóként működő szerkesztőségeket, a tényekre kíváncsi olvasók – ha vannak ilyenek – pedig olvashatnak, nézhetnek, hallgathatnak és ezáltal támogathatnak olyan orgánumokat, amilyeneket értéknek tartanak.”

A sajtószabadság pedig, úgy látszik, nem elég fontos itthon az embereknek: „A hatalom bizonyára – sok ügyben – lehetne mérsékeltebb, mértéktartóbb és méltányosabb is, de ha egy országban csak attól függ minden, hogy a hatalmon lévő képes-e a politikai logikát nem a végsőkig elvinni, mert a politikai logika (azaz ebben az esetben valamilyen ellenerő) nem kényszeríti rá erre, akkor ott kár erőlködni.”

Legnépszerűbb cikkeink