Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Külföldre menekült gyerekeivel Lukasenka elnök ellehetetlenített kihívója

Létrehozva:

Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető felesége állítása szerint el akarták venni tőlük a gyerekeiket a hatóságok. Cepkalo indulását az elnökválasztáson a választási bizottság megakadályozta, két másik kihívó börtönbe került. Jelenleg egy kihívó van még, Szvjatlana Tihanovszkaja.

Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként próbálkozott indulni az augusztusi elnökválasztáson – közölte pénteken a volt washingtoni nagykövet kampánystábja. Cepkalo Oroszországba ment a fiaival, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait. Az ellenzéki vezető kampánystábja szerint az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki Cepkalo fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat.

„Nem volt más választásunk” – hangoztatta Veranyika Cepalko egy több száz fős tömeget vonzó nagygyűlésen. Veranyika Cepalko, akinek férje azért nem indulhatott, mert a választási bizottság hatálytalanította az induláshoz szükséges aláírások egy részét, jelenleg Szvjatlana Tihanovszkaja elnökjelölt csapatában kampányol Lukasenka ellen.

„Aggódó emberek felhívtak, és azt mondták: Nem akarjuk aláírni ezeket a papírokat, de rákényszerítenek minket, valami terhelőt gyűjtenek ellenetek, és a következő lépés az lesz, hogy megfosztanak szülői felügyeleti jogotoktól, mert nem vagy jó anya és nem gondoskodsz a gyermekeidről” – jelentette ki. A vádhatóság szóvivője nem válaszolt a megkeresésekre.

A napokban egyébként Tihanovszkaja is közölte, hogy gyerekeit egy közelebbről meg nem nevezett európai uniós tagállamba küldte, miután névtelen fenyegetést kapott, miszerint elveszik őket tőle, ha nem áll el a jelöltségtől. Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmével számolnak az augusztus 9-i voksoláson, aki immár hatodszor indul az államfői tisztségért.

Két legfőbb riválisa – a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger (Szvjatlana Tihanovszkaja férje) – börtönbe került, s jogvédők szerint több mint 1100 embert vettek őrizetbe az elnökválasztás előtt.

Tihanovszkaja kampányát egyébként Babarika felesége, Marija Kolesznyikova is támogatja.

A 65 éves Lukasenka évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.

Legnépszerűbb cikkeink