Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Varga Mihály: 5 százalékkal csökkenhet a féléves GDP

Létrehozva:

Júniusban már enyhén élénkült a gazdaság, de a második félévben 5 százalékkal zsugorodhat a GDP, meghaladva a korábban várt, ma már optimistának tűnő 3 százalékos jóslatot.

A legnagyobb éves visszaesést áprilisban mérték, akkor 20 százalékos volt a csökkenés. Májusban lassult a gazdaság visszaesése, a hónap végén pedig megfordult a trend, és júniusban már az enyhe élénkülés jelei is mutatkoztak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádióban.

A miniszter beszélt arról is, hogy idén a GDP arányában 1 százalékos, 488 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számoltak, de a félév végére már 3,8-4 százalékos, több mint 1800 milliárd forintos hiány alakult ki.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapra mintegy 600 milliárd, a gazdaság védelmi alapra több mint 1100 milliárd forintot különítettek el, ezek határozták meg az első félévet. Varga elmondta azt is, hogy év végére még magasabb lehet a hiány, mert a gazdaság újraindítása további forrásokat igényel, és a járvány második hullámára is lehet számítani.

Varga Mihály szerint a járvány jó gazdasági helyzetben érte az országot, ezt mutatja a tavalyi 5 százalékos és az idei első negyedévi több mint 2 százalékos gazdasági növekedés. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink