Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Akkor is lesz olimpia, ha nem javul a vírushelyzet

Létrehozva:

A szervezők szerint jövőre biztosan megrendezik az elhalasztott tokiói olimpiát, de a szervezőbizottság elnöke ódzkodik attól a gondolattól, hogy ne legyenek nézők.

Amennyiben lehetséges, már azt is el kellene kerülni, hogy a helyszíni szurkolók számát csökkentsék, mert létfontosságú, hogy ott legyenek a lelátókon – írja az MTI Mori Josiro, Japán korábbi miniszterelnökének kijelentésére hivatkozva. Ezzel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének kijelentésére reagált, ugyanis Thomas Bach a múlt héten úgy fogalmazott: szükség esetén korlátozhatják a nézők beengedését.

Mori szerint szinte az egész országot megmozgatják a sportesemények és az érdeklődőket nem szabad nehéz helyzetbe hozni egy ilyen döntéssel. Hozzátette: bízik benne, hogy Bach kijelentése csak „a legrosszabb forgatókönyvre” vonatkozott.

A szervezők a kormánnyal és a tokiói kormányzósággal együttműködve szeptemberre több lehetséges lebonyolítási forgatókönyvet dolgoznak ki.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója szerdán úgy nyilatkozott: arra készülnek, hogy akkor is megrendezik az olimpiát, ha a koronavírus-helyzet alapvetően nem javul addig.

A márciusban elhalasztott játékok megnyitója 2021. július 23-án lesz. A házigazdák visszafogott eseménnyel készülnek arra, hogy emlékeztessenek rá: pontosan egy év van a hivatalos kezdetig. Amint arról a közmédia tokiói tudósítója az M1 aktuális csatornán beszámolt, az Olimpiai Stadion nem marad funkció nélkül csütörtökön, a szervezők néhány tucatnyi újságíró jelenlétében, üres lelátók előtt egy videóüzenetet fognak eljuttatni a világnak. Ezen kívül a városban a fontos helyszíneket kivilágítják, ami meglepetés lesz a tokióiaknak.

Legnépszerűbb cikkeink