Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Nem vonulnak ki Portlandből a szövetségi rendfenntartók

Létrehozva:

Meg kell védeni az emberek életét és vagyonát, mondják. Portland polgármestere szerint viszont túl keménykezűek, és csak szítják az erőszakot.

A szövetségi rendfenntartók nem vonulnak ki az oregoni Portland városából – erősítette meg a kormányzati álláspontot Chad Wolf, amerikai belbiztonsági miniszter szerdán a Trumppal szimpatizáló Fox televíziónak nyilatkozva, írja az MTI. A tárcavezető egy kedd esti sajtókonferenciáján már közölte, hogy a rendfenntartók továbbra is megvédik az emberek életét és vagyonát, illetve a szövetségi tulajdonban lévő épületeket, emlékműveket, szobrokat.

A nyugati parti Oregon legnagyobb városában 55-ik napja tartanak az erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulásokat eredetileg a rendőri erőszak ellen hirdették meg, ám napok óta gyújtogatások és lövöldözések jellemzik a közbiztonsági helyzetet. Az erőszakos tüntetők megtámadták a július elején a városba érkezett szövetségi rendfenntartókat, szerdán pedig kiderült, hogy az interneten 38 rendőr személyes adatait is nyilvánosságra hozták, arra bíztatva az embereket, hogy támadják meg őket és a családtagjaikat.

A belbiztonsági minisztérium “erőszakos anarchistáknak” minősítette a tüntetőket, a város demokrata párti polgármestere, Ted Wheeler és az állam szintén demokrata párti kormányzója, Kate Brown viszont a szövetségiek kivonását követeli, arra hivatkozva, hogy túl keményen lépnek fel és jelenlétük csak fokozza az erőszakot.

A liberális The New York Times című napilap szerdai, portlandi keltezésű riportjában arról írt, hogy a városban és környékén az aktivisták a lazán szerveződő antifa nevű – magát antifasisztának hirdető – csoportokkal fognak össze, s állítólagos céljuk “a rendőrség militarizálása” elleni küzdelem. A lap megjegyezte: néhány aktivista “anarchista taktikát” alkalmaz és a tüntetéseken jelen vannak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom aktivistái is.

A szövetségi kormányzat nemcsak Portlandba tervez rendfenntartókat küldeni, hanem Chicagóba és New Yorkba is. Megítélésük szerint ugyanis ebben a két nagyvárosban nem a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása. Mindkét városban demokrata párti a polgármester és elutasítja a szövetségi segítséget. Lori Lightfoot, Chicago polgármestere – aki eddig minden szövetségi támogatást elutasított – szerdai sajtótájékoztatóján már úgy nyilatkozott: a szövetségi kormányzat pénzbeli segítségét elfogadja, de azt utalják át a helyi szerveknek.

Legnépszerűbb cikkeink