Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Nobel-díjakat átadják, csak nem buliznak utána

Létrehozva:

A koronavírus-járvány miatt 1956 óta először nem rendezik meg Stockholmban a Nobel-díjak átadását követő bankettet, de a díjátadót előreláthatólag megtartják – közölte a Nobel Alapítvány kedden.

Az alapítvány arra készül, hogy december 10-én megtartja a Nobel-díjak átadását Oslóban és Stockholmban is olyan új formában, amely összhangban van a közösségi távolságtartásra vonatkozó korlátozásokkal, és számol azzal, hogy esetleg néhány vagy akár az összes díjazott nem lehet ott személyesen az eseményen – írták. Emlékeztettek arra, hogy korábban, olyan esetekben, amikor egy-egy díjazott nem tudott részt venni az átadón, külképviseleteik segítségét kérték. Ez idén is előfordulhat.

A Nobel-díjak kihirdetésének időpontja – október 5. és 12. között – változatlan marad. A Nobel-hét eseményeinek – köztük a díjazottak előadásainak és a hagyományos koncertnek – pedig a koronavírus-helyzetnek megfelelő formátumokat keresnek – tették hozzá.

Mint a Dagens Nyheter svéd napilap rámutatott, a december 10-i stockholmi banketten hagyományosan mintegy 1300 ember vesz részt.

„Két probléma is van. Ilyen sok embert nem lehet egymás mellé leültetni. És az is bizonytalan, hogy érkezhetnek-e akkor Svédországba emberek” – mondta Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány elnöke a napilapnak.

Legutóbb 1956-ban mondták le a bankettet a Magyarország elleni szovjet invázió elleni tiltakozásul, és elmaradt 1907-ben, 1924-ben is – közölte az alapítvány szóvivője.

 

Legnépszerűbb cikkeink