Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Súlyosbítást kért Vizoviczkire a Központi Nyomozó Főügyészség

Létrehozva:

Kevesellte a 7 év fegyházat, 108 millió forint pénzbüntetést, 7 éves eltiltást a közügyektől és a 316 718 forint bűnügyi költséget.

Súlyosításért fellebbezett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Vizoviczki László és két társa ügyében – tudatta a KNYF közleményben hétfőn, amit az MTI szemlézett. Vizoviczki Lászlót az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék július 16-án hivatali vesztegetés, minősített adatokkal visszaélés és más bűncselekmények miatt hét év fegyházra és 108 millió forint pénzbírságra ítélte. Az ügy 22 vádlottja közül Vizoviczki László – vendéglátó-ipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozó – mellett hét másik vádlott beismerte bűnösségét, így az ő ügyükben július 16-án részítéletet hirdethetett az elsőfokú bíróság. Ezeket a vádlottakat zömmel felfüggesztett szabadságvesztésre, vagyonelkobzásra, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, illetve ezekben való közreműködés miatt.

Július 16-án az ügyben eljáró katonai ügyész újságíróknak elmondta: 2012-ben azért indított nyomozást a KNYF, mert Vizoviczki László, illetve az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokhoz kötődő emberek hivatalos személyekkel léptek kapcsolatba és pénzért cserébe azt kérték, hogy a hozzájuk köthető szórakozóhelyeken ne történjenek hatósági intézkedések, míg a konkurenciánál igen. Az ügyben megvádoltak hét volt rendőrtisztet, illetve főtisztet, volt tűzoltó századost, pénzügyőr főhadnagyot, egy önkormányzati köztisztviselőt és egy közegészségügyi felügyelőt. A részítélet a volt tűzoltót és a volt önkormányzati köztisztviselőt érinti.

Az ügy 14 vádlott vonatkozásában folytatódik, köztük van a Nemzeti Nyomozó Iroda volt főosztályvezetője, illetve volt osztályvezetője, akiknek épp a szervezett bűnözés elleni fellépés lett volna a feladatuk, de volt BRFK-s vezető beosztású rendőr is szerepel a vádlottak közt.

Az idén július 16-án meghozott részítélet ellen az ügyész a nyolc vádlott közül három esetében fellebbezett. A KNYF V. László vonatkozásában hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás, egy vádlott esetében – a pénzbüntetés mellőzése miatt – pénzbüntetés kiszabása, egy további vádlott esetében súlyosabb pénzbüntetés kiszabása érdekében jelentett be jogorvoslatot.

Legnépszerűbb cikkeink