Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orbán Viktor: Nem értem, miért gyűlöl engem vagy Magyarországot a holland miniszterelnök

Létrehozva:

A költségvetésről is döntő EU-s csúcson fellángoltak a viták, Mark Rutte és Orbán Viktor között is lezajlott egy csörte.

Hétfőn folytatódik az EU-s csúcs, amely az uniós hétéves költségvetés, illetve a járvány miatti gazdaságélénkítő-mentőcsomag ügyében. A tagállami vezetők nem nagyon aludtak az éjjel, miután vasárnap nem tudtak megegyezni, hétfőn már reggel 5:30-kor folytatták a tárgyalásokat, írja a Politico hírlevele. A tagállami vezetők új frontokat nyitottak, Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette, nem hajlandó elfogadni, hogy mindig az történjen, hogy Franciaország és Németország letesz valamit az asztalra, mait a többiek aztán elfogadnak. De egy másik szembenállás is kiélesedett Mark Rutte holland kormányfő és Orbán Viktor között, írja a Politico. Orbán arról beszélt, hetek kellenek ahhoz, hogy megtárgyalják a jogállamiság védelmében hozott döntéseket, vagyis azt a problémakört, hogy a jogállamisághoz kötnék az EU-s kifizetéseket. És ebben a kérdésben Hollandia és Magyarország között éles az ellentét.

„Nem tudom, mi a személyes oka annak, hogy a holland miniszterelnök ennyire gyűlöl engem vagy Magyarországot, de olyan durván támad, és egyértelművé teszi, hogy Magyarországot meg kell büntetni, mert nem tiszteli a jog uralmát. Ez elfogadhatatlan számunkra, hiszen nem született arról még döntés, hogy milyen a jogállamiság helyzete Magyarországon, mondta Orbán Viktor.

Orbán letett két ajánlatot az asztalra, az egyik, hogy garantálja a német elnökség, hogy döntés születik a Magyarország ellen zajló 7-es cikkelyes eljárás ügyében, és hogy a civil szervezeteket ugyanúgy szabályozzák, mint a politikai pártokat. Orbán optimizmusának adott hangot, hogy megegyezés fog születni.

Legnépszerűbb cikkeink