Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Négy hónapig tilos tüzet gyújtani az Amazonas-őserdőben

Létrehozva:

Bolsonaro védené a bolygó legnagyobb esőerdőjét.

Meglepő rendelet jelent meg a csütörtöki brazil közlönyben: az elnök rendeletben tiltotta meg a tűzgyújtást az Amazonas-őserdőben a következő százhúsz napra. A tilalom a földterületek mezőgazdasági felszabadítása végett rakott tüzekre is vonatkozik. Az új rendelet bizonyos esetekben engedélyezi a tűzrakást, amennyiben az előnyös a növényzet számára az Amazonason kívül eső területeken, illetve a Pantanal mocsaras területén. További kivételt jelentenek a tilalom alól a bennszülött népek mezőgazdasági tevékenységéhez szükséges tüzek – írja az MTI.

Idén eddig valamivel több mint 3 ezer négyzetkilométernyi erdőterület veszett oda: januártól júniusig 25 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző év azonos időszakához képest. Tavaly az erdőirtás legmagasabb szintjét rögzítették 2008 óta.

A múlt héten a brazil kormány felvetette, hogy globális vagyonkezelők az Amazonas-őserdő védett térségeit „fogadják örökbe”, hogy elejét vegyék az illegális erdőirtásnak. Az elképzelés szerint ez magában foglalhatja környezetvédelmi projektek támogatását, illetve akár biztonsági szolgálatok fenntartását, amelyek megakadályoznák, hogy illetéktelenek hatoljanak be az érintett területekre.

A kutatók szerint a bolygó legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas-medence megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás megfékezése szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz elnyelésére és raktározására képes.

Legnépszerűbb cikkeink