Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hackertámadás zavarta meg a választást Észak-Macedóniában, az eredmény szoros

Létrehozva:

Szoros versenyben a kormányzó szociáldemokrata szövetség áll nyerésre a szerdán megtartott észak-macedóniai parlamenti választásokon – derült ki a szavazás éjfél előtt közzétett előzetes eredményeiből.

A Zoran Zaev miniszterelnök vezette, baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a szavazatok 36,9 százalékával áll az élen, egy százalékos előnnyel a voksok 35,9 százalékát megszerző jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) előtt.

Mindkét vezető erő tisztségviselői azt állították nyilatkozataikban, hogy pártjuk áll az élen.

A leadott szavazatok 71 százalékának összesítése alapján megállapított állás szerint a harmadik helyen 10,2 százalékkal a Demokratikus Szövetség az Integrációért nevű albán etnikai párt áll, mintegy két százalékkal megelőzve vetélytársát, az Albánok Szövetségét.

A szavazóhelyiségek este 9 órai bezárása után nem sokkal hacker-támadás érte az állami választási bizottság nyilvános oldalát. Oliver Derkoski, a testület vezetője az incidensről azt mondta, a támadás a gyors online eredményközlésre szolgáló weboldaluk ellen irányult, a szavazatszámlálásban azonban nem okozott fennakadást, mivel nem érintette a központi szerverüket.

Egy másik tisztségviselő az AP amerikai hírügynökség tudósítójának azt mondta, hogy a számítógépes vírustámadás miatt „a nyilvánosság nem láthatta az online az eredmények alakulását”. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink