Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A választási eredmények érvénytelenítését kérik Lengyelországban

Létrehozva:

A lengyel elnökválasztás eredményeinek érvénytelenítését kéri a legfelsőbb bíróságtól az alulmaradt jelöltet támogató legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO). Borys Budka csütörtöki bejelentése szerint a bírósághoz beterjesztendő dokumentumokban feltárják azokat a körülményeket, amelyek miatt nem volt igazságos az elnökválasztás. Szerinte még akkor is, ha a szavazást jól bonyolították le, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda és a PO vezette ellenzéki koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy „a helyzetük nem volt egyenlő”.

„Követeljük, hogy nyilvánítsák a választást érvénytelennek” – mondta Budka, de kétségét fejezte ki afelől, hogy a párt követelései teljesülnek. Trzaskowski kampánystábja részéről a héten szintén azt mondták, panaszt tesznek, de nem számítanak az eredmények módosulására, mert Duda több mint félmillió szavazattal többet kapott, és ennyi voksot lehetetlen összegyűjteni óvással.

A lengyel választási bizottság hétfőn jelentette be, hogy a választásokat a hivatalban lévő Duda nyerte a második fordulóban leadott szavazatok 51 százalékával. A végleges adatok szerint a részvételi arány magas, 68,2 százalékos volt.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleményében bírálta az elnökválasztást megelőző negatív kampányt és egymás kölcsönös rágalmazásának széles körű gyakorlatát. A szervezet szerint komoly aggodalomra adtak okot a politikusokat és újságírókat ért fenyegetések. Az ODIHR kifogásolta azt is, hogy állami tisztségviselők is belefolytak a kampányolásba. A közlemény aláhúzza, hogy a miniszterelnök Duda felé kifejezett támogatása „elmosta a határokat az állam és a párt között”, és a közszolgálati média ugyancsak Duda mellett kampányolt. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink