Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Netanjahu ellen tüntetőket vettek őrizetbe Izraelben

Létrehozva:

A korrupcióval vádolt miniszterelnököt egyre többen bírálják a koronavírus-járvány kezelése miatt is, miközben immár a járvány második hullámát kell megfékeznie.

Őrizetbe vettek Jeruzsálemben ötven embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy zavargásokban vettek részt a kedd este Jeruzsálemben a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen szervezett tiltakozó megmozduláson – közölte egy szóvivő szerdán.

A szóvivő szerint a gyanúsítottak rendőrökre és újságírókra támadtak.

A rendőrség és a média által készített felvételek szerint a tiltakozók fáklyával vonultak fel, dudáltak, szemétgyűjtőket gyújtottak fel és megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon. A rendőrség vízágyúkat vetett be.

A tiltakozást Netanjahu hivatalos jeruzsálemi rezidenciája előtt tartották, ahol tüntetők ezrei követelték a kormányfő lemondását. A tüntetést egy nappal azután szervezték, hogy a rendőrség eltávolította a sátrakat, amelyben a korrupcióellenes tüntetők ülősztrájkot tartottak. Ez utóbbiak rendszeresen tiltakoznak a rezidencia előtt, bírálva a csalás, hivatali bizalommal való visszaélés és kenőpénzek miatt bíróság előtt álló vezetést.

Országszerte kedden több más tüntetést is tartottak:

  • Az ultraortodoxok az általuk lakott negyedek karantén alá helyezése ellen tiltakoztak.
  • Az izraeli cserkészek az ifjúsági mozgalmaknak nyújtott állami támogatás csökkentése miatt tüntettek.
  • Tel-Avivban mintegy tízezer tüntető vonult az utcára a válság gazdasági következményei okozta veszteségek miatt kártérítést követelve.

A bírósági eljárás mellett Netanjahut egyre többen bírálják a koronavírus-járvány kezelése miatt is, miközben immár a járvány második hullámát kell megfékeznie. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink