Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meglepő statisztikát közöltek a kijárási korlátozás alatt történt szénmonoxid-mérgezésről

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Visszaestek az esetek, amikor az emberek a korlátozások miatt sokkal többet voltak otthon, a Katasztrófavédelem pedig nem végzett kéményseprést 17 megyében.

Június 30-án jelentette be a Katasztrófavédelem, hogy a veszélyhelyzet miatt elhalasztott kéményseprési munkálatokat újrakezdik. A Katasztrófavédelem 17 megyében végzi a kéményseprést, Vas, Fejér megye és Budapest kivételével az egész országban.

Korábban épp a Katasztrófavédelem figyelmeztetett arra, hogy nyáron sem csökken a szénmonoxid-mérgezés kockázata, a nyári melegben ugyanis csökkenhet a kémény huzata, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe. Ezért is indokolt a kéményseprés újrakezdése.

Mivel a veszélyhelyzet idején nem zajlott kéményseprés, ráadásul az emberek sokkal többet voltak otthon, kikértük a szénmonoxid-mérgezéses esetek statisztikáit a Katasztrófavédelemtől. A számok örömtelien meglepőek: 2019 első félévéhez képest jóval kevesebb szénmonoxid-mérgezéses eset történt 2020 első félévében.

Konkrétabban: 2019-ben január 1. és június 30. között országosan 493 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez riasztották a tűzoltókat. 159 eset a fővárosban, 27 Fejér, míg 6 Vas megyében történt.

2020 első félévében 476 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos eset történt országosan, ebből 95 a fővárosban, Fejér megyében 16, Vas megyében 22 alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

A korlátozások idejére is visszaesést mutatnak a számok:

2019. március 15. és június 30. között 291 mérgezéses eset volt, ebből 120 a fővárosban, 9 Fejér megyében és 2 Vas megyében történt.

2020. március 15. és június 30-a között 198 ilyen jellegű esemény történt, ebből 63 eset a fővárosban, 5 Fejér megyében, 7 alkalommal pedig Vas megyében kértek segítséget.

A főváros, Fejér és Vas megye nem a katasztrófavédelem ellátási területéhez tartozik.

Legnépszerűbb cikkeink